Landsby utslettet av skred i Taiwan

400 kan være døde. - En del av fjellet falt over oss, sier vitne.

RAS: En fjellside har rast over en vei i Taiwan. Minst 400 er fryktet døde etter at et leirras jevnet en landsby med jorda fjellandsbyen Hsiao Lin i fylket Kaoshiung i Taiwan. To meter regn de siste dagene har ført til nær 40 bekreftede dødsfall. Foto: REUTERS/Scanpix
RAS: En fjellside har rast over en vei i Taiwan. Minst 400 er fryktet døde etter at et leirras jevnet en landsby med jorda fjellandsbyen Hsiao Lin i fylket Kaoshiung i Taiwan. To meter regn de siste dagene har ført til nær 40 bekreftede dødsfall. Foto: REUTERS/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere hundre mennesker er fryktet døde etter massive jordras i Kina og Taiwan som følge av den tropiske stormen Morakot.

Minst 400 personer i Sør-Taiwan kan være begravd av et leirras i fjellandsbyen Hsiao Lin i fylket Kaoshiung, melder Reuters.

- Landsbyen var borte
- Skredet tok en stor del av landsbyen, inkludert en barneskole og en rekke hjem. En del av fjellet falt over oss, sier Lin Chien-chung - en av innbyggerne - til Taiwan-avisen United Evening News, ifølge Associated Press (AP).

Raset fant sted i sekstida om morgenen, lokal tid, mens mange fortsatt lå og sov. Landsbyen er nå avskåret fra omverdenen.

TO METER REGN har falt over Sør-Taiwan etter at tyfonen Morakot traff land i helga. Grafikk: NASA EARTH OBSERVATORY
TO METER REGN har falt over Sør-Taiwan etter at tyfonen Morakot traff land i helga. Grafikk: NASA EARTH OBSERVATORY Vis mer

Stein, leire, jord og vann hindrer redningsarbeidet og umuliggjør bakketransport. Helikoptre slipper mat og vann til eventuelle overlevende. Landsbyen står oppført med 1300 innbyggere, men mange av dem bor trolig andre steder, skriver AP.

- Jeg kunne ikke tro mine egne øyne. Jeg trodde at vi søkte på feil sted: Hele landsbyen var borte, sier en av redningsarbeiderne.

Boligblokker borte
Sju boligblokker og et ukjent antall mennesker forsvant også i et jordskred i den østkinesiske byen Pengxi, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP). Seks personer - noen i kritisk stand - skal være reddet ut, men minst to har nå omkommet.

Morakot, som nå er nedgradert fra tyfon til tropisk storm, beveger seg svært sakte og fortsetter å hamre Kina og Taiwan med enorme nedbørsmengder. 2 meter regn har skylt ned over Taiwan etter at stormen traff i helga.

VANSKELIG JOBB:  Redningsmannskaper leter etter overlevende i fylket Kaoshiung i Taiwan. Minst 400 kan være savnet etter at et leirras jevnet en landsby med jorda. REUTERS/Taiwan Military News Agency/Scanpix
VANSKELIG JOBB: Redningsmannskaper leter etter overlevende i fylket Kaoshiung i Taiwan. Minst 400 kan være savnet etter at et leirras jevnet en landsby med jorda. REUTERS/Taiwan Military News Agency/Scanpix Vis mer

Dødstallene stiger stadig. 38 er bekreftet døde i Taiwan, som opplever de verste flommene på 50 år. Kina melder om minst seks drepte, mens 22 har omkommet på Filippinene.

Rundt 1,4 millioner mennesker ble evakuert før Morakot feide inn over Kinas østkyst søndag, melder NTB.

Bare i Taiwan har stormen ført til ødeleggelser for over 780 millioner kroner.

ENORME FLOMMER: Evakuerte mennesker får skyss av en bulldoser i østkinas Zhejiang-provins. Foto: AP Photo
ENORME FLOMMER: Evakuerte mennesker får skyss av en bulldoser i østkinas Zhejiang-provins. Foto: AP Photo Vis mer