BRYTER UT I GRÅT: Overlevende begraver sine døde i landsbyen Dogo Nahawa etter massakren da minst 500 mennesker ble drept i området rundt Jos i det midtre Nigeria. Foto: SCANPIX / Akintunde Akinleye / REUTERS
BRYTER UT I GRÅT: Overlevende begraver sine døde i landsbyen Dogo Nahawa etter massakren da minst 500 mennesker ble drept i området rundt Jos i det midtre Nigeria. Foto: SCANPIX / Akintunde Akinleye / REUTERSVis mer

Landsbybeboere begraver sine døde i Nigeria

Minst 500 mennesker er slaktet ned med macheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Landsbybeboere i Nigeria begravde mandag sine døde etter massakren i helgen.

Væpnede soldater og politi sto vakt mens innbyggerne i Dogo Nahawa, 15 kilometer fra Jos, bar lik svøpt i fargerike tekstiler fra lastebiler og senket dem forsiktig ned i en stor massegrav.

De 40 døde kvinnene og barna ble lagt i rekker i bunnen av graven og gravemaskiner fylte graven med jord mens de pårørende gråt høylytt.

Innbyggerne i lille Dogo Nahawa og to andre kristne landsbyer forteller at muslimske gjetere fra åsene rundt angrep ved daggry søndag.

Angriperne åpnet ild for å tvinge folk ut av hjemmene sine, og deretter slaktet de dem ned med macheter. Over 500 mennesker ble drept i den tre timer lange voldsorgien, og hus med stråtekte tak og kirker ble brent til grunnen.

- Folk ble angrepet med økser, kniver og sverd. Mange av dem var barn, eldre og gravide kvinner, sier informasjonssjefen i delstaten, Gregory Yenlong.

Kritisert

Soldater ble utplassert og 95 mistenkte arrestert, men myndighetene ble likevel sterkt kritisert for å la drapsmennene gå amok på et tidspunkt da det skulle være portforbud.

Lokale medier hevder at innbyggerne ble advart på forhånd gjennom tekstmeldinger og at de fikk to dager på seg til å rømme før området ble avsperret.

Fungerende president Goodluck Jonathan sammenkalte til hastemøte med sjefene i sikkerhetsstyrkene i hovedstaden Abuja for å prøve å hindre at volden sprer seg i det urolige midtbeltet i Nigeria, i grenselandet mellom det muslimske nord og det kristne sør.

- I mange år har folk levd i fred med hverandre. Vi skjønner ikke hva som skjedde, sier en av innbyggerne i Dogo Nahawa til nyhetsbyrået Reuters under begravelsen.

Gjengjeldelse

Vitner sier at angrepet så ut til å være et hevnangrep etter uro rundt Jos i januar, da flere hundre mennesker, de fleste muslimer, ble drept i sammenstøt mellom kristne og muslimer.

De nyeste voldsepisodene kommer på et vanskelig tidspunkt for Jonathan, som prøver å hevde sin autoritet mens president Umaru YarAdua fortsatt er for syk til å styre landet.

Både USAs utenriksminister Hillary Clinton og FNs generalsekretær Ban Ki-moon appellerte til alle parter om å vise tilbakeholdenhet. Clinton ba myndighetene sørge for at de ansvarlige blir pågrepet og stilt til ansvar.

Klassisk konflikt

Bakgrunnen for uroen i delstaten Plateau er den skarpe rivaliseringen mellom fastboende kristne og nomadiske muslimer fra nord om de fruktbare åkrene. Rivaliseringen har mange ganger det siste tiåret ført til uro.

Erkebiskopen i Abuja, John Onaiyekan, fortalte Vatikanets radio at volden ikke har sine røtter i religion, men i sosiale, økonomiske og stammemotsetninger.

- Det er en klassisk konflikt mellom gjetere og bønder, bortsett fra at alle fra Fulani-stammen er muslimer og alle fra Berom-stammen er kristne, sier han.

Fulaniene er først og fremst nomadiske kvegeiere, mens beromene er tradisjonelle bønder.

Den urolige situasjonen i de midtre delene av Nigeria avspeiler mangelen på stabilitet i landet som er Afrikas viktigste energiprodusent.(NTB)


POLITIVAKT I BEGRAVELSEN: Men nedslaktingen fikk gå helt uhindret. Foto: SCANPIX / Akintunde Akinleye / REUTERS
POLITIVAKT I BEGRAVELSEN: Men nedslaktingen fikk gå helt uhindret. Foto: SCANPIX / Akintunde Akinleye / REUTERS Vis mer