«Landsbyen brenner som røkelse»

Verdens mest ettersøkte krigsforbryter dikter i skjul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens halve verden jakter på ham, sitter Radovan Karadzic og dikter i skjul.


Den krigsforbrytertiltalte bosnisk-serbiske ekslederen topper den internasjonale krigsforbryterdomstolens liste over ettersøkte. I ti år har han unngått FN-, og natostyrkers gjentatte arrestforsøk. I dag kunne et forlag i Serbia utgi hans siste diktsamling, «Under århundrets venstre bryst». Det provoserer.

Rasende

- Det er skandaløst at en rømling og tiltalt har frihet nok til å skrive og få sine bøker utgitt, sier krigsforbryterdomstolens sjefsanklager Carla del Ponte gjennom sin talsperson Florence Hartmann.

- I stedenfor å gjemme seg i et jordhull som Saddam Hussein, skriver han bøker. En skriver ikke bøker fra et jordhull, sier talsmannen til BBC.

Drapspoet

Karadzic knyttes nærmere til den blodige beleiringen av Sarajevo og massedrapene i Srebrenica enn sin store poesi.

Hans nye diktsamling ble i dag presentert av den private forleggeren Slavoljub Obradovic i nasjonalmuseet for historie i Slobodan Milosovics fødeby, Pozarevac.

DIKT I SKJUL: Den krigsforbrytertiltalte bosnisk-serberen Radovan Karadzic ga i dag ut ny diktsamling. Foto: Scanpix
DIKT I SKJUL: Den krigsforbrytertiltalte bosnisk-serberen Radovan Karadzic ga i dag ut ny diktsamling. Foto: Scanpix Vis mer

Serbias tidligere president var Karadzics mentor under Bosnia-krigen, og sitter nå fengslet i Haag under den pågående krigsforbryterrettssaken mot ham. Pozarevac regnes som et høysete for serbisk nasjonalisme.

Får han tilgang til den ferske poesien, kan han kose seg med dikt som; «Landsbyen brenner som røkelse», og kapitler som «Jeg kan se sjøl» og «Gale spyd».

Blant diktene finner man titler som «Morgenbomben», «Sarajevo», «Dag og natt» og «Farvell snikmordere».

Vil ikke si

Forleggeren hevder han ikke vet hvor Karadzic oppholder seg, men fastholder at diktene er skrevet de siste fem månedene.

- Siden telefonlinjene er nede, kunne jeg ikke spørre ham eksakt når han skrev disse siste diktene, sier Obradovic til nyhetsbyrået AP.

- Jeg vet ikke hvor han gjemmer seg, men jeg ville ikke sagt det om jeg visste det, sier han.

Det er ikke første gangen psykologen Karadzic gir ut bok på rømmen. Den første var en diktsamling for barn med tittelen «Det finnes mirakler, det finnes ingen mirakler». I fjor ble romanen «Mirakuløse krønikere fra natten» bestseller i Beograds internasjonale bokmesse.

I SJEFENS FØDEBY: Forlegger Slavoljub Obradovic viste stolt frem boka i nasjonalmuseet for historie i Slobodan Milosovics fødeby Pozarevac.
ETTERSØKT: Dette er slik de fleste husker «dikteren» Karadzic - den bosnisk-serbiske lederen som blant annet beordret den blodige beleiringen av Sarajevo, og den etniske rensningen av Srebrenica. Til høyre står den nest mest ettersøkte krigsforbryteren i Europa, general Ratko Mladic - også han på rømmen.