- Landsbyer inntas av abkhasiske separatister

Bryter fredsavtale med Georgia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Separatister fra utbryterregionen Abkhasia har inntatt 13 georgiske landsbyer og et vannkraftverk, hevder utenriksdepartementet i Georgia.

Væpnede styrker fra det abkhasiske separatistregimet har, sammen med ordinære russiske militærstyrker, forskjøvet Abkhasias administrative grense i retning av elva Enguri, skriver det georgiske utenriksdepartementet i en pressemelding lørdag kveld.

Styrkene skal ha inntatt to landsbyer i Zugdidi-regionen og elleve landsbyer i Tsalenjikha-regionen. Styrkene skal ifølge det georgiske utenriksdepartementet også ha tatt kontroll over et vannkraftverk som ligger langs Enguri.

Det georgiske innenriksdepartementets talsmann Sjota Utiasjvili sier på sin side at georgiske styrker har gjenvunnet kontrollen over Georgias del av kraftverket, som drives av Georgia og Abkhasia i samarbeid.

Vannkraftverket og de fleste av landsbyene ligger i en buffersone som ble opprettet mellom Abkhasia og Georgia som et element i en FN-resolusjon om våpenhvile fra 1994. Buffersonen ligger mellom Gali-regionen i Abkhasia og Zugdidi-regionen i Georgia.

Resolusjonen satte den gang en sluttstrek for krigen om regionen og førte i realiteten til at Abkhasia ble uavhengig av Georgia.

Abkhasiske styrker gikk inn i området i forrige uke i det den abkhasiske presidenten Sergej Bagapsj sier er et forsøk på å drive ut georgiske styrker som har angrepet abkhasiske politifolk og sikkerhetsstyrker, fra området.

Bagapsj erkjenner at operasjonen er et brudd på våpenhvileavtalen fra 1994, men han hevder våpenhvilen først ble brutt av Georgia.

(NTB)