Landsbygda ser rødt

SØR-ODAL (Dagbladet): - Er det stortingsvalg eller kommunevalg i år? spør Lars Hoff ut i rommet. Ingen svarer. Gutta på venterommet på tog- og taxistasjonen i Skarnes kommer til at grasrota i Sør-Odal nok vil bruke stortingsvalget i år til å vise at de ikke er fornøyde med makta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Arbeiderpartiet i Oslo er ikke partiet til landsbygda lenger. Men innbyggerne her kommer garantert tilbake til Arbeiderpartiet ved kommunevalget. I denne bygda har Henning gjort en kjempejobb, sier Terje Sund.

Han kjører Audi kabriolet og er opptatt av at skatter og avgifter er for høye, men lokkes ikke av høyrebølgen.

- Høyre er ikke aktuelt. Det partiet tilhører Asker og Bærum, så enkelt er det, sier Terje Sund.

Klarere budskap

- Det er trist det som skjer med partiet nå. Men kuttet i elavgiften viser at partiledelsen er i ferd med å våkne, sier Henning Myrvang.

Han har vært ordfører i Sør-Odal kommune i Hedmark i snart 26 år. Ved forrige valg var det 59,9 prosent av innbyggerne som ville ha ham. Før det var faren hans ordfører. Nå leser han meningsmålinger der partiet på landsbasis så vidt har 20 prosents oppslutning.

- Noe av det viktigste er å ha et klart budskap til folket. Man må ha klare saker å kjempe for, sier han.

Sittet for lenge?

Myrvang selv kan være i meste laget sterk og klar. Røster blant lokalbefolkningen mener at ordføreren har sittet for lenge. De mener han gjør alt for å beholde makta, at han ikke bare er god til å formidle Arbeiderpartiets politikk. Tidligere i sommer brukte han hasteparagrafen i kommuneloven for å få tillatelse til å bygge en kunstig dam til en ny vannskipark. Sør-Odal kommune er stolt over å ha fostret norgeseliten i vannskikjøring.

Kabrioleten er arbeiderrød og Terje Sund har Sør-Odals kommunevåpen tatovert på armen.

- Henning har gjort det skikkelig bra for eldre å bo her. Ungene har bra skole og han fikk stoppet nedleggingen av togstasjonen, sier han.

Toget går forbi

Det tar nesten en time å kjøre fra Oslo til Skarnes, bussen går hver time og toget to ganger om dagen. Det er mange som bor her og jobber i Oslo.

- Henning skal ordne det sånn at toget stopper litt oftere, sier taxisjåfør Jan Ove Haugen.

I dag går stockholmstoget fort forbi Skarnes.

- Det er helt sjukt, sier Sund.

Ute på jordene utenfor Skarnes treffer vi Engebret Wåltorp (82) og sønnen Egil (51). De hogger ved som ekte arbeidere og representerer gjerne den mye omtalte grasrota på Hedemarken. Eldstemann har stemt Ap siden 1932, sønnen har stått fire år på en bygdeliste, men er til gjengjeld sikrere enn de fleste i år: Nå er nemlig velferden i fare.

- Men blir det like rødt som det pleier å bli i Sør-Odal i september?

- Det spørs jo det, vi får vente å se. Jeg er blitt usikker på hvor det bærer med dette som jeg har sympatisert med så lenge, sier Engebret Wåltorp.

Valgkampen i år blir ikke så lett.

- Grasrota er jo ikke like godt skolert som de sentrale delene av partiet. Det er ikke alltid lett for dem å forklare skeptikere det gode med momsreformen, fastlegereformen, sykehusreformen og nedsalget i Statoil og Telenor, sier ordfører Henning Myrvang.

<B>LOKALE HELTER KJØRER RØDT:</B> «Made in Odal'n» står det stolt på overarmen til Terje Sund. Han elsker sin røde bygd, men mener Stoltenberg og Jagland er en katastrofe for partiet.