KNYTET NYE FAMILIEBÅND: Jan Harald Thøgers (58), som 10. juli ble knivdrept i sitt eget hjem i kystbyen Batoké i Kamerun, knyttet nye familiebånd i Kamerun. Foto: Privat / The Sun Cameroon
KNYTET NYE FAMILIEBÅND: Jan Harald Thøgers (58), som 10. juli ble knivdrept i sitt eget hjem i kystbyen Batoké i Kamerun, knyttet nye familiebånd i Kamerun. Foto: Privat / The Sun CameroonVis mer

Landsbyoverhodet om knivdrepte Jan Harald: - Han anså min kone som sin mor og meg som sin far

- Jeg har vært borti hvite menn før, men Jan var annerledes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BATOKÉ/OSLO (Dagbladet): - Drapet på mister Jan er et stort tap for oss, sier Otto Molive Molungo til Dagbladet.

Han er landsbyoverhode i den kamerunske byen Batoké. Slike tradisjonelle landsbyoverhoder har ingen formell myndighet i Kamerun, men yter stor respekt hos folket. Molungo opptrer som en religiøs veileder, men er også en mann folk henvender seg til med ulike problemer.

- Slag i trynet Molungo forteller at Bakweri-folket anså Jan Harald Thøgers (58) som en av sine egne. Da det ble holdt tilstelninger og fester i landsbyen deltok han ofte.

Fredag 10. juli ble Thøgers knivdrept i sitt eget hjem av gjerningsmenn som fortsatt er på frifot. Hans samboer var vitne til drapet, og er nå under beskyttelse på hemmelig adresse. Politiet frykter for hennes sikkerhet, ettersom hun kom unna den dramatiske hendelsen med livet i behold.

- Hans bortgang var virkelig et slag i trynet for oss, sier Molungo, som blant annet viet Thøgers og hans tidligere kone.

Mola Lyonga Bildet overfor er tatt i bryllupet til Thøgers, og til venstre sitter Molungos kone. Til høyre for Thøgers sitter en nær venn.

- Jeg har hatt med mange hvite menn å gjøre tidligere, men Jan var veldig annerledes. Han var en åpen og snill mann. Vi ga ham til og med et Bakweri-navn. Hos oss het han «Mola Lyonga», sier Molungo.

På bakweri betyr «lyonga» byggeren, og «mola» betyr onkel. Thøgers hadde arvet penger, verdifulle leiligheter og ei hytte av sine avdøde foreldre, og disse pengene tok han med seg ned til Kamerun og fikk for noen år tilbake bygget seg et hus i Batoké.

De første åra bodde han her sammen med sin tidligere kone og hennes familie.

Skilte seg Nordmannens advokat, Birger Tennøe, opplyser overfor Dagbladet at hans klient hadde lite kontakt med sin familie i Norge.

Det nærmeste han hadde av familie var tre kusiner på morssida. De synes det var forferdelig å høre at deres fetter var blitt knivdrept i Kamerun.

Thøgers hadde blitt godt kjent med lokalbefolkningen i Batoké. Molungo sier han var en mann alle i landsbyen kjente.

På midten av 2000-tallet giftet han seg med en kamerunsk kvinne, men skilte seg fra henne for to-tre år siden.

KNIVDREPT: Jan Harald Thøgers (58) ble knivdrept i sitt eget hjem i kystbyen Batoké i Kamerun 10. juli.  Han hadde oppholdt seg i større og større grad i landet i nærmere 15 år. Foto: Privat / The Sun Cameroon
KNIVDREPT: Jan Harald Thøgers (58) ble knivdrept i sitt eget hjem i kystbyen Batoké i Kamerun 10. juli. Han hadde oppholdt seg i større og større grad i landet i nærmere 15 år. Foto: Privat / The Sun Cameroon Vis mer

For ei tid tilbake inngikk han et nytt forhold med en annen kamerunsk kvinne, som var vitne til at hennes samboer ble drept av til nå ukjente gjerningsmenn.

Thøgers advokat var i e-postkorrespondanse med Thøgers bare to timer før drapet. Da skrev Thøgers at han ønsket å gifte seg med sin kamerunske samboer i Norge, og han ønsket at Tennøe skulle legge til rette for dette.

Politiet etterforsker om gjerningsmennene var ute etter Thøgers som person eller hans betydelige verdier.

Ny familie Da drapet fant sted var ikke Molungo i byen, men da han fikk høre nyheten, dro han rett til åstedet. Han måtte se hva som hadde skjedd med egne øyne.

- Han anså min kone som sin mor og meg som sin far. Han sa til meg at hans mor og far hjemme i Norge var døde, og at ikke hadde noen hjemme, sier Molungo.

I den siste samtalen deres, spurte Thøgers ham om det var mulig å få kjøpt mer land i området. Thøgers skal ha sagt at en venn ønsket å bosette seg i Batoké, ifølge landsbyoverhodet.

MISTENKELIG DRAP: Thøgers advokat, Biger Tennøe, tror ikke drapet på hans klient var tilfeldig. Foto: Legalia
MISTENKELIG DRAP: Thøgers advokat, Biger Tennøe, tror ikke drapet på hans klient var tilfeldig. Foto: Legalia Vis mer