Landsfaderens datter ny president

Megawati Sukarnoputri er utnevnt til Indonesias nye president, og skal flytte tilbake til presidentpalasset hvor hun vokste opp. Sky og inkompetent nikkedukke som vil gi makta til de militære, konkluderer politiske analytikere som frykter blodbad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et flere timer langt ekstraordinært møte i nasjonalforsamlingen, ble det kunngjort at president Wahid er avsatt og at visepresident Megawati Sukarnoputri (54) enstemmig er valgt til Indonesias president. Nå står utfordringene i kø for datteren til landsfaderen Sukarno som løsrev Indonesia fra kolonimakta og var landets president fra 1945 til 1966.

- I all ydmykhet godtar jeg folkets ønske. Jeg forstår at gode hensikter ikke er tilstrekkelig for å løse våre problemer. Vår nasjon trenger disiplin og enhet, sa Megawati i innsettelsestalen.

Frykter nye blodbad

Kritikerne hennes bet seg merke i det siste ordet - «enhet». Det enorme øyriket er herjet av flere blodige konflikter hvor lokalbefolkningen ønsker uavhengighet. Militæret slo hardt ned på all motstand under diktatoren Suharto, men da Abdurrahman Wahid tok over i 1999, valgte han en mer forsonende linje med forhandlinger.

- Megawati vil trolig be de militære om å knuse separatist-opprørene, sier Salim Said, en av landets ledende politiske analytikere.

Det vil bety nye blodbad som kan komme til å koste tusenvis av liv. Said hevder at Megawati vil styrke de militæres allerede sterke posisjon i indonesisk politikk.

- Hun har ingen strategi for hvordan hun skal lede landet, sier Said til nyhetsbyrået AP.

Ifølge personer som har jobbet med henne, har hun ingen tålmodighet med detaljer og liten forståelse for politikk, økonomi og sikkerhetsspørsmål.

- Generalenes nikkedukke

- Megawati har ingen politiske standpunkter. Det er helt tydelig at hun kun er en nikkedukke, sier John Roosa, Sørøstasia-ekspert ved University of California.

Hun har nære bånd til de militære og flere pensjonerte generaler er medlemmer i partiet hennes - Det demokratiske kamppartiet. Mange er negative til økt militær innflytelse på grunn av styrkenes tidligere støtte til Suhartos diktatur og de væpna styrkenes omfattende brudd på menneskerettighetene.

Les mer om Indonesia

CNNs side om Indonesia finner du mer om konfliktene, historien og det politiske spillet.

Øyriket er fortsatt et populært turistmål. Les mer på Lonely Planets Indonesia-sider.

Lokale nyheter på engelsk finner du på The Jakarta Post.

- Megawati er akkurat den typen nikkedukke generalene trenger, sier Roosa.

Politiet og de militære snudde alle ryggen til president Wahid da han i natt erklærte unntakstilstand og oppløsning av nasjonalforsamlingen.

- Vi vil slutte opp om Megawati som Indonesias legitime president. I og med at hæren har avvist president Wahids innføring av unntakstilstand, så gjør politiet også det, sier en talsmann for politiet.

Konflikter ved kokepunktet

Konfliktene

 • Ache: Den sterkt muslimske og ressursrike provinsen ønsker uavhengighet. Militæret og geriljaen er i stadige sammenstøt og menneskeliv går jevnlig tapt.
 • Irian Jaya: Øya har ingen historisk tilknytning til Indonesia som overtok da kolonimakta trakk seg ut. Urbefolkningen har i 30 år kjempet for retten til sitt eget land, blant annet ved å kidnappe utlendinger.
 • Molukkene: En av verdens styggeste religionskonflikter mellom kristne og muslimer.
 • Kalimantan: Tidligere i år ble hundrevis av mennesker drept i en konflikt mellom to stammefolk. Indonesiske myndigheter har flyttet på tusenvis av mennesker og slik skapt kunstige konflikter.
 • Øst-Timor: Indonesias voldelige invasjon ble avsluttet i 1999. Landet får nå FN-hjelp til å få den nye staten på beina. Det er fortsatt uroligheter i grenseområdene mot Vest-Timor.

Dersom kritikerne får rett, kan konfliktene i Indonesia bli trappet kraftig opp. De militære har lenge murret over manglende støtte for å knuse separatistene, og i flere provinser har situasjonen nådd kokepunktet.

I den sterkt muslimske Ache-provinsen har hæren mistet kontrollen, og stadige sammenstøt krever menneskeliv. I Irian Jaya kjemper urbefolkningen fortsatt mot indonesisk styre, og på Molukkene har tusentalls liv gått tapt i kamper mellom muslimer og kristne. På Sulawesi og i den indonesiske delen av Borneo er det sterke etniske spenninger.

Dette er noen av konfliktene Megawati må takle når hun tar over som president. Det var hennes far, den sterkt ekspansjonistiske Sukarno, som samlet Indonesia til verdens fjerde mest folkerike stat med dagens 216 millioner innbyggere - hvorav 90 prosent er muslimer.

Han løsrev landet fra kolonimakta Nederland etter andre verdenskrig, og satt ved makta til han ble styrtet av general Suharto i 1966. 32 års jernstyre fulgte fram til 1998 da økonomiske problemer og store folkeopprør tvang diktatoren til å trekke seg.

Folket støtter trebarnsmora

Megawati ble et symbol i kampen mot Suharto da kontorene til partiet hennes ble stormet i 1996. Ved valget i 1999 fikk Kamppartiet hennes en tredel av setene i nasjonalforsamlinga, men hun ble utmanøvrert i presidentkampen av ringreven Wahid som hadde mye lavere oppslutning.

Sukarnos eldste datter har millioner av svorne tilhengere, og i likhet med faren hennes, henter hun støtten blant landets fattige. Men der slutter likheten med landsfaderen. Han var en karismatisk taler og var kjent for sin glødende kamplyst. Megawati er folkesky, holder sjelden taler og gir nødig intervjuer. Mange tviler på at hun vil klare å holde Indonesia samlet.

Fakta om Indonesia

 • 216 millioner innbyggere
 • 1,9 millioner kvadratkilometer
 • 365 grupper fordelt etter stammer og etnisitet
 • 87% muslimer, 9% kristne, 2% hindu
 • Hovedstaden er Jakarta
 • Det fattige landet ble hardt rammet av asiakrisa i 1997

I likhet med Wahid starter trebarnsmora presidentgjerninga med folket i ryggen. Hvis hun viser seg å være like inkompetent som Wahid til å gjøre noe med separatistene og den rotne økonomien, kan folket snu seg like raskt mot henne. Hva som da vil skje i verdens største muslimske stat er helt åpent. Nabolandene vet at de bor like ved verdens kanskje største potensielle kruttønne, og de håper på det beste.

- Det eneste vi kan gjøre er å følge høflig med. Vi kan ikke gi noen råd, og vil samarbeide med Indonesia uansett hvem som er president, sier den australske utenriksministeren Alexander Downer.

Kastet etter 21 måneder

Både Australia og New Zealand har planene klare dersom det blir aktuelt å evakuere egne landsmenn fra Jakarta i tilfelle opptøyer. Så langt er det rolig i hovedstaden hvor kun noen få hundre Wahid-tilhengere protesterer i gatene. Selv i Wahid-bastionen Surabaya er det relativt rolig. Eks-presidenten hadde i ettermiddag fortsatt ikke kommet ut fra presidentpalasset hvor han forskanset seg tidligere i dag.

- Han blir i palasset. Jeg vet ikke om myndighetene blir nødt til å flytte ham med makt, sier utenriksminister Alwi Shihab.

Uansett er Abdurrahman Wahids vanskelige 21 måneder ved makta over. Han møtte stor motstand blant lovgiverne og byråkratene da han forsøkte å bekjempe korrupsjon og reformere byråkratiet og de væpna styrkene. Den nesten blinde Wahid har også hatt liten suksess med å få kontroll på landets mange separatist-bevegelser. Forsøkene med å få ham avsatt startet i fjor da han ble koblet til to korrupsjonsskandaler som han seinere ble renvasket for.

Indonesias historie

 • 1600-1945: Nederlandsk koloni
 • 1945: Oppretter egen nasjon med Sukarno som president
 • 1955: Sukarnos parti vinner det første valget
 • 1966: General Suharto sniker til seg makta og forsøker å få fart på økonomien
 • 1975: Okkuperer Øst-Timor
 • 1989: Provinsen Ache blir erklært militærsone for å knuse separatistene
 • 1997: Asiakrisa tvinger Indonesia til å søke hjelp hos Pengefondet
 • 1998: Den økonomiske krisa fortsetter og opptøyer tvinger Suharto til å trekke seg - visepresident Habibie overtar
 • 1999: Megawatis parti får flest stemmer, men nasjonalforsamlinga velger Wahid som president
 • 1999: Øst-Timor stemmer for uavhengighet og en FN-styrke jager ut indoneserne
 • 2000: To korrupsjonsskandaler starter kampen for å få avsatt Wahid
 • 2001: 23. juli overtar Megawati Sukarnoputri som president
PRESIDENT-FAMILIEN: Bildet ble tatt i 1945 rett etter at Achmed Sukarno ble president. Megawati sitter på farens fang.
SISTE KRAMPETREKK: I natt erklærte Wahid unntakstilstand fordi nasjonalforsamlingen forberedte riksrett mot ham. Den nesten blinde presidenten har hatt to slag, og mange mente at helsetilstanden påvirket politikken hans.
MISTET ALL STØTTE: Militæret, politiet, politikerne og folket snudde Wahid ryggen. Her holder militæret orden i Jakarta mens nasjonalforsamlingen kaster presidenten.
ENSTEMMIG VALGT. Samtlige frammøtte i nasjonalforsamlingen stemte for at Megawati skulle overta som president etter Wahid. I talen etterpå manet hun til disiplin og enhet.