Landslagets viktigste mann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JOHN ARNE RIISE er det norske fotballandslagets viktigste mann. 22 år gammel. Han har vært det hittil i EM-kvalifiseringen - og han vil bli det i fortsettelsen. Spilleren landslagssjef Nils Johan Semb vil ha størst problemer med å erstatte. Det sier litt om overfloden av dyktige spisser, og at det alltid finnes norske midtstoppere som blir gode på landslaget. Men det sier mest om Riise.

Om holdningene, venstrebeinet og den offensive innstillingen hans. Og kanskje mest spennende: Framtidsutsiktene.

FOR RIISE er slett ikke ferdig utviklet som fotballspiller. Men han kan få det til å se slik ut. Når Riise okkuperer en venstreside og tradisjonelle venstrebacker og venstreflanker og venstrevinger likner fotballanakronismer - har han mange av de ferdighetene som karakteriserer en topp internasjonal spiller.

MEN FØRST og fremst - og begrunnelsen for at han er Norges viktigste mann: Han har ferdigheter som har vært fraværende i landslagssammenheng. Ser vi på berømte forgjengere på Norges venstreside, så er han en slags god kombinasjon av Bjørnebye, Leo og Mini.

Han har en utmerket blanding av offensive og defensive kvaliteter. Både på Liverpool og Norge har Riise et klart defensivt ansvar. Men begge steder er han sterkt involvert offensivt, både som avslutter og tilrettelegger.

Han har stor aksjonsradius. Riise er en testvinner i utholdenhet.

Han har spisskompetanse. Råstyrken i venstrebeinet og de lange innkastene. Og legg gjerne til utholdenheten.

Og han har en grunnleggende innstilling om at man må våge å mislykkes for å lykkes. Derfor ser du ofte at Riise forsøker å spille ballen mellom beina på motstanderen i stedet for å slå den lite spennende støttepasningen til nærmeste mann.

DESSUTEN ER Riise lite preget av de frasene og klisjeene fotballspillere ofte gjemmer seg bak. Det gjør ham populær for media og til en viktig reklamemann for fotballen. Spesielt den norske. Forhåpentligvis klarer han å ivareta også den biten.

Alt det andre kan bli enda bedre. Det sier alt om hvor langt han kan komme. Likevel har han vært Norges beste fotballspiller det siste året. Det sier alt om hvor langt han allerede er kommet.