Aps landsmøte

Landsmøtejomfru Kristoffer Joner maner til religionsopprør: - Den K-en må vekk, er dere heilt sinnssyke!

Skuespiller Kristoffer Joner (44) er på sitt første Ap-landsmøte, og det er spesielt tre saker han brenner for.

FERSKING PÅ LANDSMØTE: Kristoffer Joner vil ha bedre behandling av asylbarna, avkriminalisere cannabis og fjerne K-en fra KRLE-faget. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.
FERSKING PÅ LANDSMØTE: Kristoffer Joner vil ha bedre behandling av asylbarna, avkriminalisere cannabis og fjerne K-en fra KRLE-faget. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Skuespiller og Stavanger-politiker Kristoffer Joner (44) er på Arbeiderpartiets landsmøte for aller første gang. Selv om han er gjest, har han ambisjoner om å påvirke i tre saker han brenner for.

Det første er religion.

- Er dere heilt sinnsyke!

Med seg i sekken har Stavanger-delegasjonen med seg et forslag om å fjerne statlig støtte til nye religiøse skoler.

Om K-en i KRLE-faget bør fjernes, som blir nok en het diskusjon på landsmøtet, har ikke Stavanger Ap bestemt seg for, men det har Joner.

- Den K-en må vekk, er dere heilt sinnssyke! Det er 2017! KrF behøver ikke prakke troen sin på andre. Hadde jeg sagt dette for 200 år siden, hadde jeg vel blitt brent, sier Joner.

- Vi har et problem

Den andre av Joners fanesaker går rett i kjernen på en av de store debattene på landsmøtet: Asylbarna som er i Norge med midlertidig opphold.

- Vi har et problem her. Dette er ungdommer i 15-18-årsalderen som blir sittende lenge og vente i asylmottak uten at de vet hva som skal skje. Sånt gjør noe med mennesker, og kan føre til større problemer seinere. Det er ekstremt viktig at de blir stimulert. De må få en grunn til å stå opp hver dag. Vi vet hvor vanskelig det kan være bare for dem som går arbeidsledig i et halvt år, sier Joner til Dagbladet.

Joner mener at enslige ungdommer må ut av vanlige mottak.

- Jeg har snakket med fagfolk som vet hvordan man skal håndtere barn, og mener at de i stedet bør få bo i familiegrupper, sier Joner, som mener velferdstiltakene må gjelde uansett om ungdommene skal bli i landet eller ei.

Begrense midlertidig opphold

Flere fylkeslag og lokallag har foreslått oppmykinger i asylpolitikken i forkant av landsmøtet, nettopp fordi de er bekymret for forholdene for de enslige mindreårige asylsøkerne.

For eksempel er det foreslått å gjeninnføre det såkalte rimelighetsvilkåret for internflukt, som ble opphevet av Stortinget med Aps støtte i fjor for å gi opphold til flere.

Om dette sier Joner:

- Hjertet mitt sier en ting, men vi må være fornuftige og. Hva gjør vi hvis det kommer en ny bølge? spør Joner.

Asylstrid

En av dem som holdt flammende innlegg til fordel for asylbarna under debatten på landsmøtets første dag, var Ap-veteranen Martin Kolberg.

- Dette landsmøtet må stanse den uverdige behandlingen av mindreårige asylsøkere. Det må gjøres nå. Ellers blir dette en utfordring for framtida, sa Kolberg.

Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) forstår uroen fra Ap-grasrota, men mener Ap bør stå fast på regelendringene som partiet har støttet i Stortinget.

- Jeg er for å ikke endre regelverket som er nå. Endringene som ble gjort, er gjort veldig nylig, og vi kan ikke endre det fram og tilbake. Men vi må følge opp hvordan regjeringen praktiserer det. UDI har nå kommet med ganske tydelige tilrådninger om å vektlegge på en annen måte, og det vil det for eksempel være naturlig å se nærmere på, sier han.

- Tror du det kommer asylliberaliseringer ut av Ap sitt landsmøte?

- Jeg tror ikke det, svarer partilederen.

Dagbladet kjenner til at det jobbes bak kulissene i landsmøtet med å snekre et asylkompromiss mellom grasrota og ledelsen.

Vil avkriminalisere cannabis

Den tredje saken Joner først og fremst har kommet for å hviske partikolleger i øret om, handler om avkriminalisering av bruk av cannabis.

I forslaget til partiprogrammet ønsker Arbeiderpartiet at narkotikabruk skal være forbudt, men møtes med alternative reaksjoner til straff. Bøter skal kun brukes i ytterste konsekvens. Joner vil ta steget videre og fjerne bøtene også.

- For tre år siden jobbet vi i Stavanger for å få inn straffrihet. Det var ikke gøy å si det høyt den gangen, men utviklingen i opinionen har skjedd fort, sier Kristoffer Joner til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer