- Landsmøtet blir en heksedans

Valgforsker tror benkeforslag mot Audun Lysbakken vil svekke SV.

SV-kronprins Audun Lysbakken kan forvente å møte motkandidater under helgas landsmøte, viser Dagbladet-rundspørring. Flere landsmøtedelegater vurderer benkeforslag. Foto : Thomas Haugersveen / Dagbladet
SV-kronprins Audun Lysbakken kan forvente å møte motkandidater under helgas landsmøte, viser Dagbladet-rundspørring. Flere landsmøtedelegater vurderer benkeforslag. Foto : Thomas Haugersveen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet): Minst fem landsmøtedelegater vurderer å stille benkeforslag mot Audun Lysbakken på landsmøtet til helga. Det går fram av Dagbladets rundspørring, som totalt 76 delegater til landsmøtet har besvart anonymt.

Av disse sier dessuten ytterligere 12 at de håper på et benkeforslag.

Blant disse er Iren Marie Luther, lokallagsleder i Vestre Aker SV i Oslo og landsmøtedelegat.
Hun sier til Dagbladet at flere av hennes medlemmer og SV-sympatisører har bedt henne stille benkeforslag om Heikki Holmås.

- Om det blir meg som gjør det eller noen andre, er usikkert. Men jeg er ganske sikker på at et benkeforslag vil komme. Det er i hvert fall planen, sier hun.

Bare dersom Heikki Holmås gjør det helt klart at han ikke vil stille, vil hun droppe benkeforslaget.

Bommet på stemningen Onsdag formiddag sa avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen til NTB at hun ikke venter noen benkeforslag om utfordrere til Lysbakken, selv etter at SV-kronprinsen gikk av som statsråd. Dagblad-rundspørringen kan tyde på at Halvorsen har feilvurdert stemningen i sitt eget parti.

- Binder opp landsmøtedelegatene Som Dagbladets rundspørring har avdekket, er det nemlig et splittet SV som går til ekstraordinært landsmøte til helga. Langt fra alle på grasrota stiller seg bak avtroppende SV-leder Kristin Halvorsens, landstyrets og valgkomiteens støtteerklæringer til Lysbakken.

- Slik som situasjon har utvikliget seg, syns jeg det er pussig at partiledlesen uttaler seg som de gjør. De binder opp landsmøtedelegatene. Jeg ønsker et SV som er som det alltid har vært, nemlig et parti der det er stor takhøyde og mye diskusjon, helt fram til et endelig vedtak, sier Luther. 

- Slik situasjonen er nå, hadde det aller beste vært om Lysbakken trakk seg som lederkandidat.

- Risikerer ris til egen bak Valgforsker Anders Todal Jenssen sier til Dagbladet at han absolutt ikke er overrasket over splittelsen i SV.     

- Jeg har en stund nå sagt at jeg forventer at landsmøtet blir en heksedans med benkeforslag og annet spetakkel. SV er SV i sånne sammenhenger, sier han.

At Halvorsen, landstyret og valgkomiteen slår ring om Lysbakken, tyder bare på at de har tenkt et hakk lenger enn dem som nå ivrer for benkeforslag på motkandidater, mener Jenssen. 

- De har jo ingen villige kandidater. Det er ikke noe i veien for å reise bankeforslag på motvillige kandidater. Problemet er at det kommer lite ut av det. Å velge en leder som ikke vil lede, er ikke smart - ikke om poenget er noe mer enn å sparke patiledelsen bak. 

Grasrotopprørerne risikerer å gi ris til egen bak, mener valgforskeren.

-  Dersom de ikke kan komme opp med en alternativ kandidat som er villig og kan samle et flertall, så vil det å drive saken hardt bare svekke Lysbakken og gjøre det verre for ham å reise partiet igjen. SV er nå helt avhengig av å få en framdrift i det arbeidet som skal sikre dem et godt valg i 2013, slik at de unngår å havne under sperregrensa. Å få det momentumet burde stå øverst på dagsorden for SV, sier Jenssen.

-  Hvem som gjør det, burde være underordnet. 

I så måte mener Jenssen at SVs situasjon minner om presidentvalget i USA, der republikanerne nå heller motvillig samler seg om Mitt Romney.

- Det er den del parallerer der, ja, sier Jenssen. 

Splittet  Dagbladet-spørringer viser at landsmøtedelegatene er mer lojale overfor partiledelsens Lysbakken-støtte enn de øvrige SV-tillitsvalgte. Hele 64,7 prosent av delegatene svarer at de foretrekker Lysbakken som ny leder. Nedover på lista finner vi stortingsrepresentant Heikki Holmås og SVs andre nestleder, Bård Vegar Solhjell, med oppslutning på henholdsvis 14,7 og 11,8 prosent.

Og der et klart flertall av de SV-tillitsvalgte nå krever flere motkandidater, krever bare 37,1 prosent av landsmøtedelegatene det samme. Delegatene er imidlertid splittet i spørsmålet om hvorvidt SV og Lysbakken har kommet styrket ut av Jenteforsvar-skandalen.
Halvparten er enig med SV-leder Halvorsen, som mener at Lysbakken nå har styrket seg som leder, mens 32,4 er uenige i dette. Resten vet ikke.

Velges lørdag Totalt vil 208 delegater avgjøre ledervalget på lørdag. Av disse kommer 164 fra fylkeslagene, 36 fra landsstyret i tillegg til åtte representanter fra Sosialistisk Ungdom (SU). Avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen har avstått fra å kommentere rundspørringen.