Landsmøtet vedtok at Ap skal ha en nestleder

Skuffelsen sto å lese i ansiktet til Karita Bekkemellem Orheim da Aps landsmøte vedtok at partiet kun skal ha en nestleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Landsmøtet har talt og jeg må respektere den avgjørelsen, sa Bekkemellem Orheim diplomatisk før hun vedgikk at hun var skuffet.

- Men nå gjelder det å holde fokus på sakene, fortsatte Ap-politikeren før hun litt over midnatt forlot landsmøtesalen i Folkets Hus.

Hennes eget fylkeslag, Møre og Romsdal, ville ikke trekke forslaget på Bekkemellem Orheim som nestlederkandidat selv om de visste at en enstemmig valgkomité ville foreslå Hill-Marta Solberg og Anniken Huitfeldt som partiets nye nestledere.

Ny periode

Den tidligere barne- og familieministeren hadde derfor forberedt seg på en kampvotering mot Huitfeldt. Den potensielle thrilleren blir det nå aldri noe av.

Valgkomiteen i partiet må i stedet møtes på nytt for å samle seg om en kandidat før søndagens valg. De fleste tar det for gitt at en enstemmig komité vil innstille nåværende nestleder Hill-Marta Solberg for en ny periode. Alt tyder også på at landsmøtet vil følge innstillingen når det skal stemmes.

Klar overvekt

Det var Østfold Ap som fremmet forslaget om å endre vedtektene slik at Arbeiderpartiet i framtiden kun får en nestleder. Mange tok ordet i debatten som fulgte, og de fleste av disse støttet forslaget. Da det like før midnatt skulle stemmes, var det heller aldri tvil om utfallet. 178 delegater stemte for forslaget om én nestleder, mens 114 delegater stemte imot.

I likhet med Bekkemellem Orheim likte Trond Giske landsmøtets vedtak dårlig. Hans var lenge svært aktuell som ny nestleder, men trakk til slutt sitt kandidatur.

- Jeg vil ikke mene noe om nestlederspørsmålet, men for å si det sånn: Hadde forslaget kommet tidligere, hadde det spart oss for mye bry, sier Giske.

Ikke blid

En av dem som stemte mot forslaget fra Østfold var valgkomiteens Sverre Myrli. Han var alt annet enn blid da han noen minutter før avstemningen entret talerstolen.

- Nå har valgkomiteen i åtte-ni måneder jobbet med nestlederspørsmålet. Mange er kommet til meg og sagt at de vil ha 50/50 kjønnsdeling i partiledelsen og det har vi tatt hensyn til. Så kommer vi til landsmøtet og får framlagt et forslag om kun en nestleder. Folk som har kontaktet meg og bedt om at vi må innstille to kvinnelige nestledere står nå på talerstolen og sier de vil støtte forslaget om en nestleder. Hva er dette for noe tull?

- Det var kanskje ikke kvinneperspektivet som var det viktigste likevel? Og var det et prinsipielt viktig forslag burde det vel vært sendt på forhånd, tordnet Myrli fra talerstolen.

NTB

BLIR IKKE NESTLEDERE:</B> Verken Anniken Huitfeldt eller Karita Bekkemellem Orheim blir ny nestleder i Arbeiderpartiet.