Landsomfattende aksjon for lik lønn

Kvinnepolitisk leder Karita Bekkemellem Orheim i Ap fronter nå en landsomfattende aksjon for å utjevne lønnsforskjellen mellom kvinner og menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er et paradoks at vi må ta denne kampen i år 2004. Men slik er det. Kvinner tjener dårligere enn menn. Alle sier at likelønn er en selvfølge, hvordan kan vi da ha det slik at økte lønnsforskjeller mellom kjønnene får passere? Dette er totalt uakseptabelt, tordner Karita Bekkemellem Orheim.

Hun sier lønnskampen må bli den viktigste kampsaken på kvinnedagen 8. mars.

Deltidsarbeid

- Årets kvinnedag er viktigere enn noen gang. Vi må kreve lik lønn for likt arbeid og bedre lønn for ansatte i tradisjonelle kvinneyrker. Dessuten må vi kreve at kvinner i deltidsstillinger rundt om i kommunene får stillingsbrøker og inntekter de kan leve av, sier hun.

Ap-kvinnene har startet en landsomfattende aksjon for å rette søkelyset mot lønnsforskjeller.

Vedvarende press

Aksjonen har fått navnet 100 prosent, og har en egen nettside. Der kan alle skrive under på et opprop for likelønn.

Men det stopper ikke der.

Karita Bekkemellem Orheim sier hun og andre kvinner må legge et sterkt og vedvarende press på arbeidstakerorganisasjonene, arbeidsgivere og landets politikere for å få fjernet lønnsforskjellene.

Ap-politikeren antyder at det er ren diskriminering når menn tjener mer enn sine kvinnelige kolleger i kvinnedominerte yrker.

Forklaring

- Menn som våger å arbeide i helse- og sosialsektoren, får tusenvis av kroner mer enn kvinnene. Hvem kan forklare dette på annen måte enn at det er diskriminering? spør Bekkemellem Orheim.

Derimot viser statistikken at kvinner som prøver seg i bedre betalte, mannsdominerte yrker ikke får noe igjen for det.

8. MARS: - Årets kvinnedag er viktigere enn noen gang. Vi må kreve lik lønn, og vi må kreve at kvinner i deltidsstillinger rundt om i kommunene får en lønn de kan leve av, sier lederen for Ap's kvinnebevegelse, Karita Bekkemellem Orheim og politisk rådgiver Anne Cathrine Berger.