- Landssviker-frifinnelsen er en distraksjon

Julian Assange om dommen mot Bradley Manning.

EN DISTRAKSJON: Julian Assange mener landssviker-tiltalen bare var der for å fungere som avledningsmanøver fra de andre tiltalepunktene mot Bradley Manning. Foto: AFP Photo/Leon Neal/NTB Scanpix
EN DISTRAKSJON: Julian Assange mener landssviker-tiltalen bare var der for å fungere som avledningsmanøver fra de andre tiltalepunktene mot Bradley Manning. Foto: AFP Photo/Leon Neal/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dommen mot soldaten Bradley Manning viser at journalister må kjempe for kildenes sikkerhet, mener Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange (42).

I et intervju med et håndfull journalister inne i Ecuadors ambassade i London, finner Assange ingen trøst i at Manning ble frifunnet på det mest alvorlige tiltalepunktet - nemlig å hjelpe USAs fiender, skriver nyhetsbyrået AP.

Avledningsmanøver Han mener det hele er en avledningsmanøver for å distrahere fra domfellelsen på de andre tiltalepunktene - blant annet flere som går på spionasjelovgivningen, i tillegg til tyveri og datasvindel.

- Amerikanske myndigheter brukte en klassisk politisk teknikk ved å overdrive med et helt absurd tiltalepunkt for å gjemme unna tiltalepunkter som er like absurde, men mer komplekse, slik som spionasjelovgivningen, sier Assange.

- Det var bare et rettferdig utfall i denne saken, og det var frifinnelse. Landssvikertiltalen var der bare for å få spionasjeanklagene til å høres rimelige ut, men det er de ikke, sier han videre.

- Å formidle sann informasjon til befolkningen kan aldri være spionasje. En slik presedens vil være slutten på journalistikk om nasjonal sikkerhet i USA, sier Assange.

- En mørk dag for journalistikk I et intervju med Dagbladet, sa den australske menneskerettsadvokaten Jennifer Robinson, som er en av Assanges advokater, at det er en mørk dag for journalistikk.

- Manning er en varsler som avslørte krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd, og dommen setter en skummel presedens om at varsling om viktige forhold til media er spionasje, sier Robinson til Dagbladet.

- Manning risikerer nå 136 års fengsel for å gjøre sin plikt og varsle om krigsforbrytelser. Det kan ikke undervurderes hvor mye dette har å si for varsling. Dette er en mørk, mørk dag for journalister og deres kilder, sier hun videre.

Julian Assange sier at Manning nå kan anke to ganger gjennom militærdomstolen og nok en gang til Høyesterett.

- Wikileaks og Bradley Mannings støttenettverk vil ikke slutte før han er en fri mann, sier Assange.