Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lånekassen foreslår lavere rente

Styret i Lånekassen går inn for lavere rente på studielån, fullt stipend til elever i videregående utdanning og at elever og studenter skal kunne tjene mer uten at støtten reduseres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sitt forslag til budsjett for år 2000 foreslår Statens lånekasse for utdanning at utdanningsstøtteordningen blir forbedret på flere områder.

Styret i Lånekassen foreslår et rentekutt på 0,5 prosentpoeng. Renten i Lånekassen er markedsstyrt, men det legges til ett prosentpoeng som skal dekke administrasjon og tap. Til sammenligning legger Husbanken bare til 0,5 prosentpoeng for de samme utgiftene. Mange lånekassekunder har oppfattet dette som urettferdig. Lånekassen foreslår nå å gjøre ordningen lik den Husbanken har med rentekuttet på 0,5 prosentpoeng.

Stor gjeld

Lånekassen mener det er uheldig at mange sliter med studiegjeld allerede fra 16-årsalderen og har som mål at elever i videregående utdanning får full stipendiering. Som en begynnelse foreslår Lånekassen å heve stipendet til denne gruppen.

-60 prosent av våre inkassokunder er elever som tar videregående utdanning. Dette ønsker vi å gjøre noe med. Det kan ofte dreie seg om store summer. 17-åringer kan sitte med gjeld på 100.000 kroner, sier informasjonsrådgiver Sidsel Dalen i Lånekassen til NTB.

Høye boutgifter

Lånekassen foreslår også at stipend- og lånebeløpet økes med 5 prosent. Lånekassen går inn for dette som følge av at mange elever og studenter opplever en betydelig økning i boutgiftene med de stadig økende boligprisene.

Lånekassen går også inn for at elever og studenter skal kunne tjene 5.500 kroner brutto i måneden, mot 3.500 nå, uten at stipend- og lånebeløpet reduseres.

Forslagene fra Lånekassen fører til at banken øker sitt budsjett med cirka 350 millioner kroner. I tillegg vil statens renteinntekter gå ned med rundt 230 millioner kroner. Lånekassens styre foreslår også at bankens administrasjon får rundt 40 årsver k for å bedre kundetjenesten.

- Ikke nok

- Mange av forslagene fra Lånekassen er bra, men ikke gode nok, sier universitets- og høgskoleansvarlig Ingvild Knudsen i Norsk Studentunion (NSU) til NTB.

Hun mener det er flott at renta går ned 0,5 prosentpoeng, men sier at forslagene ikke endrer det faktum at Lånekassens ordninger ligger langt bak den generelle utviklingen i samfunnet.

- Vårt mål er at en årlig lån- og stipendutbetaling skal tilsvare en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Det er langt før vi er der, sier Knudsen.

NSU mener at stipendandelen som i dag er på 30 prosent, bør økes. At studentene skal kunne tjene mer uten at støtten reduseres, mener organisasjonen er en oppmuntring til studentene om å jobbe ved siden av studiene.

(NTB)