Lånekassen varsler økt studierente

Statens lånekasse øker renten til 4,7 prosent fra 1. juli. En ytterligere økning til drøye 4,9 prosent er varslet fra fra oktober.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Økonomisk rådgiver i Statens lånekasse, Øyvind Hartmann, sier at studielånsrenten kan bli høyere enn 4,9 prosent som er varslet fra 1. oktober. Forklaringen er at forrige ukes renteøkning på 0,5 prosentpoeng vil gi en ytterligere økning av studielånsrenten på minst 0,1 prosentpoeng.

Men Hartmann sier det ennå er for tidlig å si eksakt hva studielånsrenten vil bli fra 1. oktober. Det blir ikke klart før etter andre kvartal.

Dagens studielånsrente er 4,6 prosent.

Imot markedsrente

Norsk Studentunion (NSU) vil ha tilbake den gamle ordningen med politisk styrt rente.

- Vi var imot overgangen fra politisk styrt studielånsrente til markedsstyrt rente. Når statens innlånsrente stiger, vil studielånsrenten stige. Vi mener det ville være mer stabilt med en politisk styrt rente, sier leder i Norsk Studentunion, Anne Rygg.

NSU jobber nå med å få ned studielånsrenten ved revidert nasjonalbudsjett.

Justeres

Renten på lån i Statens lånekasse fastsettes ut i fra en portefølje av statssertifikater med gjenstående løpetid fra null til tre måneder. Gjennomsnittsrenten på statssertifikatene i løpet av ett kvartal bestemmer renten på studielånet i det andre påfølgende kvartalet.

Denne ordningen ble innført fra 1. januar i år, og medfører at studielånsrenten kan justeres hver tredje måned.

Hva betyr det for deg?

Dagbladet: på nettet har laget en rentekalkulator der du kan finne ut hva nøyaktig økt rente betyr i ekstrakostnader på ditt lån. Det er et hjelpemiddel for deg som vil planlegge den private økonomien nærmere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer