VIL SE PÅ KONKRETE TILTAK:  Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier hun vil se hva som kan gjøres for å lette skole- og studiehverdagen til dem som var berørt av terrorangrepene 22. juli. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VIL SE PÅ KONKRETE TILTAK: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier hun vil se hva som kan gjøres for å lette skole- og studiehverdagen til dem som var berørt av terrorangrepene 22. juli. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Lånekassens regler er ikke tilstrekkelige

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vurderer å endre lovverket for å hjelpe terrorofre som sliter med studiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nasjonale støttegruppa for de som ble rammet 22. juli opplyste i dag om at mange av ungdommene som var på Utøya sliter med å gjennomføre skole og studier. Noen dropper ut. Andre har allerede fått beskjed om at de har et for høyt fravær.

Kunnskapsdepartementet ønsker nå å se nærmere på saken, og har avtalt et møte med støttegruppa onsdag.

- Det viktigste er å høre på dem, for å kunne være behjelpelig med konkrete råd. Og sørge for at elevene som sliter likevel kan få tilrettelagt hverdagen slik at de får gjennomført studier og skolegang, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Ønsker å se på regelverket Lånekassen opplyste tidligere i dag til VG Nett at de vil justere regelverket for sykestipend.

- Vi har gjort noen tilpasninger i forhold til Utøya-ofrene. Vi vil være romslige så langt det lar seg gjøre innenfor regelverket, og vi ønsker ikke at de skal få en ytterligere belastning ved å møte et firkantet byråkrati, sier informasjonsrådgiver Christin Dammen i Lånekassen til Dagbladet.

Halvorsen mener likevel at dette ikke nok, og ønsker å se nærmere på en mulighet for endring av regelverket.

- En problemstilling vi må se på i forhold til studenter ved høyere utdanning er muligheten for deltidssykemelding. De reglene vi har i dag for ettergivelse av lån gjelder ved hundre prosent sykemelding. Dette er ikke tilstrekkelig. Vi må sørge for at flest mulig kan være en del av fellesskapet, sier Halvorsen.

- Oppfordret til fleksibilitet Hun opplyser at det har blitt sendt ut retningslinjer og råd til både skoler og høyere utdanning om hvordan forholde seg til de som ble rammet av tragedien.

- Når det gjelder elever på videregående skole, sendte vi ut råd til kommuner og fylkeskommuner 2. august. Vi oppfordret til å vise fleksibilitet. I tillegg sendte vi ut råd om krisepedagogikk, og hvordan man følger opp elever og hjelp til bearbeiding.

- Mange skoler og fylker er veldig fleksible, og følger opp elever som sliter på skolen. Det kan for eksempel være å jobbe hjemmefra og få oppfølging. Men det kan variere en del hvor gode skolene er på dette. Derfor opprettes det også et nettverk mellom de berørte skolene, slik at man kan se på mulighetene for å løse de problemene som dukker opp, sier Halvorsen.

Justering av krav Tilpasningen Lånekassen har gjort for studenter ved høyere utdanning i forhold til sykestipend innebærer at terrorofre kan flytte hjem i kortere perioder ved behov - uten at de mister støtteordningene. Det er egentlig et krav om at man må bo borte.

Det vil heller ikke være krav om at man må ha vært til stede ved studieoppstart eller vært frisk på starttidspunktet for å kunne få sykestipend.

- Det sier seg selv at de ikke var friske da de startet. Men ganske mange vil ønske å  prøver å studere, og ser hvordan det går. Om de blir nødt til å bryte, så vil de likevel kunne få benytte seg av sykestipendordningen, sier informasjonsrådgiver Christin Dammen i Lånekassen til Dagbladet.

Christin Dammen opplyser at dokumentasjonskravet fra en lege vil være det samme. Men Lånekassen kan være behjelpelige med å innhente dokumentasjonen selv. Det blir også på opprette en egen telefonlinje for de som har vært berørt av terrorangrepene. Dette for å hindre at de må sitte i kø.

Dammen sier diskusjonen om deltidssykemelding og ettergivelse av lån ikke er ny.

- Nå er det slik at det ikke er Lånekassen som lager reglene. Det er det nettopp Kunnskapsdepartementet som gjør. Men det er en sak som har vært oppe tidligere, sier Dammen.