Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lånene skulle ikke vært gitt

Terra-kommunene Haugesund og Narvik fikk fredag medhold i britisk rett i at lånene i Depfa Bank ikke skulle vært gitt, melder NRK.

Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to kommunene investerte flere hundre millioner kroner i det amerikanske obligasjonsmarkedet gjennom Terra Securities og Citigroup. Pengene ble imidlertid hentet hos irske Depfa bank, hvor Haugesund kommune lånte 231 millioner kroner, mens Narvik lånte 190 millioner kroner.

Investeringen var som kjent ingen suksess, og påførte de to kommunene store tap. I et forsøk på å få tilbake noen av de tapte pengene, gikk de to kommunene til sak mot den irske banken.

Under rettssaken i London, som startet 21. april og pågikk i tre uker fram til 8. mai, hevdet kommunene at lånene på i overkant av 400 millioner kroner var ugyldig da de brøt med den norske kommuneloven. Haugesund og Narvik krevde derfor at banken skulle dekke kommunenes tap. Ifølge NRK har de to kommunene nå fått medhold i at lånene ikke skulle vært gitt.

Rettssaken mot den irske banken i Royal Courts of Justice, var den første i en serie varslede rettssaker i kjølvannet av skandalen som involverte åtte norske kraftkommuner.

En lignende rettssak er varslet mot den norske banken DnB NOR hvor sju av kommunene har lånt i underkant av 1 milliard kroner. Narvik kommune er også part i denne rettssaken da kommunen har et tilsvarende lån i banken på 50 millioner kroner.

Det er også varslet et søksmål mot det amerikanske finanshuset Citigroup.
(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling