Låner 100 millioner pund

England hjelper kriserammet islandsk bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsen på Island raste 76 prosent da den åpnet tirsdag etter å ha vært stengt i nesten en uke.

Nedgangen skjedde til tross for at handelen i aksjer i Islands seks største banker fortsatt er stanset. Den islandske staten satte i forrige uke de tre største bankene - Kaupthing, Landsbanki og Glitnir - under administrasjon.
 

I dag bestemte Bank of  England seg for å gi et lån på 100 millioner pund til den kriserammede islandske Landsbanki. Banken er nå overtatt av islandske myndigheter, men lånet fra England skal avhjelpe situasjonen for engelske kreditorer.

Rundt 300 000 engelske bankkunder sitter nå med innskudd i Landsbanki som de ikke får ut.

Island vakler fortsatt på randen av kollaps etter at den globale finanskrisen underminerte den enormt oppblåste islandske finanssektoren i forrige uke.

Bankaksjer sto for 80 prosent av handelen på Reykjavik-børsen før krisen, skriver NTB.

Island trenger hjelp for ikke å kollapse, og har bedt om bistand fra flere instanser.

Det internasjonale pengefondet, IMF, har sendt folk til Island for å følge den økonomiske utviklingen, melder The Economic Times.

BANKEN DIN BRYR SEG IKKE: Det var beskjeden til bankvesenet fra demonstrantene i Reykjavik i går. Foto: Scanpix/AP
BANKEN DIN BRYR SEG IKKE: Det var beskjeden til bankvesenet fra demonstrantene i Reykjavik i går. Foto: Scanpix/AP Vis mer

- Våre utsendte medarbeidere har oppdatert den islandske regjeringen. Pengefondet har ikke mottatt noen offisiell forespørsel om finansiering fra Island, sier en talsmann fra IMF til nyhetsbyrået AFP.

Islands industriminister, Oessur Skarphedinsson, sa søndag at landet trenger hjelp av IMF for å komme seg ut av den finansielle krisen.

Pengefondet har ikke lånt ut penger til et europeisk land siden 1976. Da var det Storbritannia som måtte ha krisehjelp.

Island har også fridd til russerne for å få økonomisk krisehjelp, og en offisiell utsending er nå i Moskva for å diskutere med russiske myndigheter.

 I Reykjavik i dag demonstrerte frustrerte islendinger foran landets største banker, under bannere med «Banken din bryr seg ikke».