Låner 600 000 for å finne Lenart

CHAMONIX/OSLO: Det er nå opp til familien til den savnede Lennart Nordengen (28) å avgjøre om søket etter ham skal fortsette i dag. I så fall vil kostnadene måtte bæres av Nordengens familie eller deres forsikringsselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snøradaren som lokaliserte den savnede etter raset på Svalbard, kan bli redningen i søket etter 28-åringen under snømassene i alpene.

Europeiske Reiseforsikring utbetaler ulykkesforsikringssummen allerede nå på grunn av sakens spesielle og tragiske karakter, slik at pengene kan brukes til en ny leteaksjon. Et medlem av Nordengens familie arbeider for Statoil, som av den grunn gir et rentefritt lån.

Etter hva Dagbladet har grunn til å tro, vil gjenopptakelse av fullt søk kunne koste opp til 300 000 kroner dagen. Men det var i går kveld ikke bestem når eller i hvilket omfang søket skal gjenopptas.

Tidligst lørdag

Den dypt ulykkelige familien har selv oppsøkt norske instanser for å få hjelp. Etter å ha kontaktet Røde Kors, ble de satt i forbindelse med Norges Geotekniske Institutt (NGI), som har en snøradar som gjorde utslaget i søket etter de savnede snøscooterkjørerne på Svalbard.

Eksperten som fant den savnede på Svalbard onsdag, kom i natt til Oslo. Etter et møte med Røde Kors i dag, vil det bli avgjort om de reiser ned til rasområdet eller ikke.

-Vi kan tidligst være på plass der nede lørdag, sier informasjonssjef Kjell Haugen i NGI til Dagbladet.

Radaren betjenes av én til to mann, så dette behøver ikke være veldig kostbart. Men det er uvisst hvor effektiv radaren vil være på slike snødybder som vi her snakker om. Nordengen kan ligge begravd under snømasser på åtte-ti meter.

Grunnen til at de lokale myndighetene ikke fortsetter søket, er at alt håp om å finne Nordengen i live er ute. Derfor er det ikke lenger en redningsaksjon.

Tilstanden til Trude Vik er stabil, men hun er fortsatt i koma. Den unge kvinnen skal ha kommet flimtvis til bevissthet. Hennes samboer Even Widerøe Kristoffersen, bror av avdøde Sigri Widerøe Kristoffersen, viker ikke fra hennes siden.

Den norske kolonien i alpebyen Chamonix er tynget av dødsulykken, men fortsetter å stå på ski.

Sikkerhetspakke

-Man blir bevisst på sikkerhet når man hører om ulykker, sier Ove Marius Stene (21) fra Tromsø. Han har en komplett sikkerhetspakke på ryggen og rundt magen når han kjører, og selvfølgelig skredsøkeren ortovox, som man både kan finnes med og selv lete etter andre med.

-Hvis nordmennene som ble tatt av raset tirsdag hadde hatt slikt utstyr, hadde de blitt funnet, sier Stene.

<B>GJENOPPTAS:</B>Rednings- mannskapet avsluttet søke etter Lennart Nordengen onsdag.