Låner av barna for å overleve

I en alder av 57 år må uføretrygdede Thor Lindblad låne penger av sine barn for å overleve fra måned til måned. Uten forvarsel økte Oslo kommune Boligbedriften husleia hans med over 100 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thor og kona Bjørg (54) har bodd i den kommunale leiegården i Evald Ryghs gate på Ila i Oslo siden 1992. Den gamle gården er forfallen, nedtagget og ramponert. Thor har for egne penger pusset opp to-romsleiligheten, men rørene ruster, veggene mugner og trekken gjør det gulvkaldt. Ingen opppussing er gjort siden 1989.

I september 2000 gikk den gamle leiekontrakten ut. Husleia var da 3500 kroner. I den nye kontrakten krevde Boligbedriften 7219 kroner i måneden, en økning på 106 prosent. Det kaller boligbedriften «gjengs leie».

Thor og kona har en trygdeinntekt på 16000 kroner netto i måneden. Når husleie, strøm, mat og andre utgifter er betalt, er det ikke penger igjen. Ofte er det minus.

Ydmykende

- Jeg har jobbet og betalt skatt siden jeg var 14 år. Nå må jeg låne penger av barna og familien. Jeg måtte låne for å kjøpe julegaver til barnebarna. Det er skremmende og ydmykende, sier Thor.

Byråd Ann Kathrine Skjørshammer Tornås (KrF) har ansvaret for byrådets boligpolitikk. Den dramatiske prisøkningen til «gjengs leie» gjennomføres for at Boligbedriften skal drive med overskudd. For at de kommunale leieboerne skal takle husleiesjokket som alle vil få innen 2003, har Oslo innført kommunal bostøtte. Den skal tilsvare og veie opp for husleieøkningen.

Problemet er at bostøtten er behovsprøvd.

- Min kone ringte for å få vite hva vi kunne få i bostøtte. Grensa for bostøtte gikk på om lag 150000 kroner for et ektepar. Siden vi tjente for mye kunne vi bare få 200 kroner i måneden, sier Thor, som takket nei.

Han nekter å gå på sosialen for å kunne bo: - Det har jeg gjort en eneste gang. Aldri mer. Det er nedverdigende.

Kjemper

Thor har kontaktet advokat og samarbeider med Oslo Kommunale Leieboerforening for å kjempe mot husleieøkningen for seg og andre som er i samme situasjon. Han har gjennom en rekke brev forsøkt å få svar på hva «gjengs leie» er. Det har han ikke fått.

Men han har fått vite at «gjengs leie» regnes ut ved at ansatte i Boligbedriften studerer salgsannonser i avisene. De finner ut hva husleia er andre steder i nærheten, og setter en liknende pris på den kommunale boligen.

I gården er det ikke pusset opp i de ni åra Thor har bodd der. Som leder for bostyret har Thor kjempet for å bevare et hyggelig bomiljø, men han taper kampen. Mange leieboere har rusproblemer, og skaper utrivsel og husbråk.

- Oslo kommune har sagt prisene økes for å presse ut oss vanlige folk, og fylle opp med sosialklienter. Vi føler oss snart tvunget til å flytte. Vi vurderer det fra dag til dag, sier Thor.

<B>LAV STANDARD:</B> Thor Lindblads husleie økte fra 3500 til 7200 kroner over natta. Nå føler han seg tvunget ut av leiegården den han bor med sin kone.