VIL HA KLARE KJØREREGLER: Mange Nabobil-kunder lurer på om de må momsregistrere seg. Nabobil-sjef Even Tangen Heggernes i bakgrunnen. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.
VIL HA KLARE KJØREREGLER: Mange Nabobil-kunder lurer på om de må momsregistrere seg. Nabobil-sjef Even Tangen Heggernes i bakgrunnen. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.Vis mer

Låner du ut bilen din? Dette må du tenke på

Skattemyndighetene forvirrer.

(Finansavisen): Noen brukere av delingstjenesten Nabobil har nå så store inntekter at de må momsregistreres, skriver Finansavisen.

Flere Nabobil-utleiere har kontaktet selskapet og skattemyndighetene og spurt:

Er utleie av privatbiler å anse som næringsvirksomhet som er egnet til å gå med overskudd, når utleier omsetter for mer enn 50.000 kroner i løpet av 12 måneder?

Store utgifter

Hvis ja, er hovedregelen er at de skal momsregistrere seg.

I så fall kan de få fradrag for inngående moms på varer og tjenester de har betalt for. Som kjent følger det ifølge avisen mange utgifter med bilhold.

Antall leieforhold i Nabobil har gått fra 899 i startåret 2015 til 45.000 nå.

Over 5.500 biler ligger for leie i Nabobils database, og kjøretøy er tilgjengelige i alle Norges fylker.

Nabobil tjener en slant på hver transaksjon, mens rundt 75 prosent av leiebeløpet går til utleier, skriver Finansavisen.

Svar spriker

Nabobils advokater i Selmer har ifølge avisen spurt Skattedirektoratet om hvordan kundene deres skal forholde seg til momsregistrering.

De lister opp ulike tilfeller, fra dem som leier ut egen bil av og til og bruker den privat, til dem som har investert i én eller flere biler som bare leies ut.

Selmer og Nabobil påstår skattemyndighetene rundt om i landet gir motstridende svar, påpeker Finansavisen.

Noen skal eksempelvis ha fått vite at det ikke foreligger næringsvirksomhet med mindre inntjeningen overstiger 3,05 kroner per kilometer, men Selmer er usikker på relevansen.

I tillegg kommer usikkerhet rundt både kjøretøyenes verdi, finansieringskostnader og verditap.

Kald skulder

Det finnes ingen rettspraksis eller publiserte uttalelser om problemstillingene, men anmodningen fra Nabobil/Selmer om å lage retningslinjer så raskt som mulig, blir ifølge avisen møtt med en kald skulder.

Skattedirektoratet mener Nabobils brukere selv må sette seg inn i et omfattende regelverk. Velger de å registrere seg i merverdiavgiftregisteret, skal hvert enkelt tilfelle vurderes for seg.

En avgjørelse kan påklages. Det er først når klagebehandlingen starter direktoratet kan gi retningslinjer, som så kan legges til grunn, skriver Finansavisen.

Vil ikke svare

Fungerende underdirektør Ingrid Bøe Svestad i Skattedirektoratet skriver i et brev til Nabobil at ingen klagesaker til behandling i dag.

Verken Nabobil-ledelsen eller deres advokat vil besvare avisens spørsmål i saken.

Andre økonominyheter:​
​Klage på skatten? Du risikerer å vente i to år
- Norwegian-aksjen kan eksplodere eller gå i null