Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lånerenta kommer til å øke

Rentene faller som følge av den sterke uroen i Asia. Bankenes utlånsrenter kommer derimot til å øke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortsatt uro i Asia, fallende oljepriser, høy temperatur i norsk økonomi, forventinger om et knallhardt lønnsoppgjør.

Det er mange risikomomenter for våre lånerenter i banker og forsikringsselskaper.

Siden november har den såkalte tre måneders pengemarkedsrenten, som blant annet ligger til grunn for bankenes utlånsrenter, sunket fra over 4,10 til 3,75 i går. Årsaken er hovedsakelig uroen i finansmarkedene i Asia.

Men utover året venter analytikere likevel en svak økning i renten, særlig på grunn av det sterke veksten i norsk økonomi.

- Uroen i Asia og lavere oljepriser kan føre til mindre risiko for overoppheting av norsk økonomi, og det kan være gunstig med litt avkjøling nå, sier Herbert Kristoffersen, senior makroøkonom i DnB.

Det kommende lønnsoppgjøret vil være svært viktig for rentenivået framover, men det kan ta tid før det eventuelt slår ut i utlånsrenten fra bankene.

- Hvis lønnsoppgjøret ender med en økning klart over fem prosent, er det mulig at regjeringen lar Norges Bank heve renten utover høsten, men det er neppe snakk om mer enn en prosent, sier Kristoffersen i DnB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!