Lang dags ferd mot flere krav

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gårsdagens slutt på den årelange konflikten mellom politiansatte og myndighetene er mer en illustrasjon på organisasjoners makt enn på lykke og fordragelighet i det politisk sommerstille Norge. Den sittende regjeringen må bruke mer krefter på sine egne kjernetropper i offentlig sektor enn på sine politiske motstandere. Riktignok endte politikonflikten med at alle parter var glade over endelig å ha blitt enige. Politiets øverste ledelse får gjennom avtalen mer politikraft ved at arbeidstida utvides med en time i uka og ved større muligheter til å utnytte de 9000 ansattes arbeidstid gjennom unntak fra arbeidsmiljøloven. De ansatte får et etterlengtet lønnsløft på mellom 15 000 og 40 000 kroner i året. Bare det å gå tilbake til en normal situasjon vil for mange gi økonomisk gevinst ved at de nå kan vise større iver etter å jobbe overtid når det trengs. Inntil nå har lojaliteten til forbundslederen avholdt dem fra denne iveren. Skal vi tro summen av det partene sa i går, bør kriminelle nå skjelve av frykt og fryktsomme borgere føle trygghet og lettelse.

Men det må være urovekkende for regjeringen at en slik konflikt har fått utvikle seg og vare så lenge. Konflikten er historisk på mange måter. For det første fordi politiet, statens eget maktapparat, har trosset statens øverste myndighet. Konflikten har dessuten hatt preg av å være en lønnskamp utenfor tur og utenfor alle spilleregler. Den har vært en årelang gå-sakte-aksjon. Riktignok vil ingen i fredens stund ødelegge den gode stemning som avtalen skaper med å påtale urent trav. Arne Johannessen skal være glad for at jussprofessor Henning Jakhelln er en akademisk anlagt mann som verken anmelder, etterforsker, reiser tiltale eller dømmer. Men den avsluttede politikonflikten er en hendelse mange burde være interessert i å skrive avhandlinger om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer