IKKE OVERRASKET: Tidligere sjefredaktør i Dagbladet, forfatter, journalist og katolikk Jahn Otto Johansen. Her er han avbildet i forbindelse Aschehougs hagefest i 2009.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
IKKE OVERRASKET: Tidligere sjefredaktør i Dagbladet, forfatter, journalist og katolikk Jahn Otto Johansen. Her er han avbildet i forbindelse Aschehougs hagefest i 2009. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

- Lang, djevelsk tradisjon for overgrep i Norge

Forfatter, journalist og katolikk Jahn Otto Johansen er ikke overrasket over avsløringene av seksuelle overgrep i den katolske kirken i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Tidligere sjefredaktør i Dagbladet, forfatter, journalist og katolikk Jahn Otto Johansen er ikke overrasket over avsløringene av seksuelle overgrep i den katolske kirken i Norge, men minner om at de ikke er enestående.

- Det er ikke slik at disse overgrepene er begrenset til den katolske kirken. Vi har en lang, djevelsk tradisjon for overgrep mot barn i Norge, både på barnehjem for misjonærbarn, og barnehjem som drives av kristelige organisasjoner, helt fram til 1980-tallet, sier Johansen til Dagsavisen.

Han tror det blir for enkelt å si at det er den katolske kirkens pålegg om sølibat som er årsak til overgrepene som stadig avsløres:

- Det er nok bare en del av det, sier Johansen som likevel mener at «det hadde nok løsnet opp litt» om katolske prester hadde fått lov til å gifte seg.

Johansen har vært katolikk i 15 år. Han er ikke overrasket over avsløringen i Adresseavisen onsdag:

- Nei. Hvorfor skulle forholdene i Norge være annerledes enn det som har blitt avslørt i Østerrike, Nederland, Spania og USA, sier han.

(NTB)

OVERGREP: Georg Müller har innrømmet overgrep mot en altergutt. Nå bor han i Tyskland. Foto: Katolsk.no
OVERGREP: Georg Müller har innrømmet overgrep mot en altergutt. Nå bor han i Tyskland. Foto: Katolsk.no Vis mer