Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lang fengselstraff for eks-politimann

Gulating lagmannsrett har dømt tidligere politimann Johan Martin Vie (43) til forvaring i 10 år for seksuelle overgrep mot 18 gutter.

OVERGREPSDØMT: Tidligere politimann Johan Martin Vie er dømt til ti års forvaring av Gulating lagmannsrett i dag. 
Foto: Leif Stang / Dagbladet
OVERGREPSDØMT: Tidligere politimann Johan Martin Vie er dømt til ti års forvaring av Gulating lagmannsrett i dag. Foto: Leif Stang / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BERGEN (Dagbladet):  Dommen er identisk med dommen fra Bergen tingrett fra januar i år. Vie anket dommen over både skyldspørsmålet og straffeutmålingen.

Den tidligere politimannen oppsøkte guttene gjennom internett-sider i Norge og gjennom forskjellige kontakter i badebyene Konstanta i Romania og Ponta Negra i Brasil. Guttene var fra 10 til 17 år gamle.

Forvaring Gulating lagmannsrett har dømt den tidligere politimannen fra Hardanger politidistrikt til forvaring, med en tidsramme på 10 år og en minstetid på seks år. Det var også helt i tråd med påstanden om straffeutmåling fra aktor og statsadvokat Arild Oma. Han har allerede sonet to år og ni måneder i varetekt. Det betyr at han tidligst kan be om ny rettsbehandling av forvaringsdommen om tre år og tre måneder.

Erstatning Johan Martin Vie er også dømt til å betale erstatning på tilsammen 770 000 kroner til ni av guttene han er dømt for å misbrukt seksuelt. Det største beløpet på 150 000 kroner er etter dommen beregnet for en rumensk gutt som var 10 år gammel da overgrepet skal ha skjedd i badebyen Konstanta.

Han ble også dømt for produksjon og distribusjon av barnepornografisk materiale, og for å ha betalt for seksuelle overgrep mot flere av guttene.

- Gode bevis Johan Martin Vie er kjent skyldig i samtlige 44 tiltalepunkter. Lagmannsretten skriver i dommen at logger som er funnet på forskjellige internett-steder forteller mye om miljøet tiltalte har søkt mot i flere år, og hvilke seksuelle preferanser han har hatt. Den tidligere politimannens egen forklaring i retten beskrives som lite troverdig.

Fotografier som tiltalte selv har tatt i forbindelse med den seksuelle aktiviteten, beskrives som sjeldent gode bevis for grove seksuelle overgrep mot unge gutter.

Retten beskriver fotografier og video-opptak som særdeles krenkende adferd utover den krenkelse som de seksuelle overgrepene representerer. Bildene som er spredd til flere kontakter av Vie over internett, lever videre på forskjellige nettsteder.

Etter at dommen var ferdig opplest av lagmann Carl-Petter Martinsen, svarte Johan Martin Vie at han ville bruke to ukers betenkningstid med tanke på mulig anke til Høyesterett. Han har anledning til å anke over saksbehandling, straffeutmålingen og lovanvendelsen i forbindelse med skyldspørsmålet.

Forsvarsadvokat Erik Mjell sier at han vil bruke de 14 dagene for å vurdere dommen grundig før han tar stilling til ankespørsmålet sammen med sin klient. Han påpeker at retten har brukt beskrivelser av domfelte som han vil se spesielt nøye på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!