Lang ferd mot toppmøte

JERUSALEM (Dagbladet): En hel verden håpet i går kveld at Kofi Annan skulle lykkes i å få Yassir Arafat med på et fredstoppmøte med Ehud Barak. Bak den diplomatiske maratonen som ble innledet sent i går kveld står to norske venner - Thorbjørn Jagland og Terje Rød-Larsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kofi Annan dro i natt til Tel Aviv for å møte Ehud Barak. Tidligere hadde FN-sjefen møtt Yassir Arafat i Gaza.

- Jeg forventer at toppmøtet finner sted innen de neste 48 timene, med deltakelse av presidentene Bill Clinton og Hosni Barak, sa Annan. Han uttrykte stor optimisme.

Det var i går kveld uklart hva som førte til gjennombruddet. Diplomatiske kilder sa til Dagbladet i natt at alle farlige diplomatiske snubletråder er fjernet, og at det bare gjenstår mindre detaljer, før opplegget er på plass.

- Lysglimt

De to norske vennene Thorbjørn Jagland og Terje Rød-Larsen jobbet i går intenst med å få til det gjennombruddet som kom i natt.

- Vi ser noen lysglimt. Situasjonen er ikke helt mørk. Men det er katastrofalt dersom situasjonen løper ytterligere ut av kontroll, sa utenriksminister Thorbjørn Jagland til Dagbladet i går ettermiddag, etter et langt møte med palestinernes president, Yassir Arafat.

Budbringer

Norges utenriksminister hadde rollen som budbringer i går, mellom Israels regjering og Arafat, nå når de to sidene ikke har noen åpen linje seg imellom. Og han sto i nær forbindelse til FNs generalsekretær, Kofi Annan, som fremdeles er i Midtøsten med sin medarbeider Terje Rød-Larsen.

Diplomatisk press

Utlandet øver nå er voldsomt diplomatisk press på Arafat og statsminister Ehud Barak i Israel for å få til et krisetoppmøte i kveld eller i morgen i Sharm El-Sheikh i Egypt. Jagland og Terje Rød-Larsen dro fra møte til møte i Gaza, Jerusalem og Tel Aviv.

I gaza

Tidligere på dagen var Jagland i Gaza. Han hadde et halvannen time langt møte med Arafat, som forøvrig gikk ut på alle fjernsynskanaler i Midtøsten og mange utenfor.

Med seg hadde han et budskap til Arafat fra statsminister Ehud Barak og fra Annan. Svaret fra Arafat brakte han tilbake til Israel, der han etterpå møtte utenriksminister Shlomo Ben-Ami.

Jagland sier at israelserne ønsket at han skulle dra til Arafat. Seinere snakket Jagland med Annan og med USAs utenriksminister, Madeleine Albright.

Krever tilbaketrekking

Yassir Arafats krav for å delta i forhandlinger med Ehud Barak er at Israel trekker tilbake militære styrker fra utkanten av palestinske byer, opphever åpner sperringene rundt palestinske områder og åpner veiene for fri ferdsel.

Palestinerne misliker også å inngå våpenhvile når bare den ene parten har militære våpen og den andre stort sett steiner.

Det var i natt umulig å få ut hva som lå i den løsningen Kofi Annan har fått partene til å enes om.

FREMSTE REKKE: I går sto Jagland i diplomatiets fremste rekke i arbeidet for fred. Her avbildet ved en tidligere anledning.
FREMSTE REKKE II: Jaglands nære venn Terje Rød-Larsen er en annen viktig brikke i arbeidet med å få til et toppmøte.