Lang kø for siste akt

Publikum sto imorges i lange køer utenfor rettslokalene på Åråsen. Alle ville ha med seg juryens kjennelse i Norgeshistoriens mest spektakulære drapssak. En halv time forsinket var rettsbelæringen i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hersker en spent stemning på Åråsen stadion. Det er kø til ytterdøra av publikummere som vil få med seg en foreløpig siste akt i trippeldramaet.

Klokka 09.00 skulle førstelagmann Odd Jarl Pedersen sin rettsbelæring, en gjennomgang av de sentrale temaene i den kompliserte kriminalsaken.

Han ble en halvtime forsinket fordi politibilen som skulle hente Per Orderud i fengselet kjørte av veien i snøværet. Ingen ble skadd.

Deretter trekker juryen seg tilbake for sin vanskeligste oppgave.

10 velges ut

Siden midten av januar har 12 medlemmer av juryen sittet og hørt på vitneforklaringer, vært med på åstedsbefaring og blitt fridd til under dager med prosedyrer. Men den vanskeligste oppgaven er det bare 10 av dem som skal utføre. To av jurymedlemmene skal trekkes bort ved loddtrekning.

De 10 som blir igjen har 24 spørsmål de skal svare ja eller nei på. Ja betyr skyldig, nei betyr ikke skyldig.

Hvis fire av jurymedlemmene svarer nei blir en eller flere frikjent. Det kan i så fall føre til at retten setter juryens kjennelse til side, og en ny sak må føres. Men så langt tror de færreste det vil gå.

Det er ikke sikkert at juryen blir ferdige i dag. Det er booket hotellrom i tilfelle de ikke blir enige i løpet av dagen.

Dagbladet.no følger saken hele dagen.

STRAM LINE: I dag eller i morgen faller kjennelsen i Orderud-saken.
I RETTSKØ: Det var alnge køer utenfor rettslokalet på Åråsen i morges.