Dårlig nytt for Donald

Lang, lang rekke: Stadig flere tungvektere vender Trump ryggen

- Jeg ble kvalm av det jeg hørte. 

I SJOKK: Kvinner i St. Louis er sjokkert, men ikke overrasket over Trumps kvinnesyn som kommer fram i en video. Video: Sindre Granly Meldalen og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det har, som Donald Trump selv påpekte på Twitter, vært et begivenhetsrikt døgn for den republikanske presidentkandidaten.

Skandalevideoen som ble lekket til pressen fredag inneholdt et opptak fra 2005 hvor Trump snakker særdeles seksualiserende og nedlatende om kvinner.

- Klå henne i skrittet. Du kan gjøre hva som helst, sier Trump blant annet i videoen.

Trump har selv beklaget, og hans kone Melania har uttalt at hun har tilgitt sin mann for uttalelsene.

Men for mange republikanere ble fredagens store sensasjon en kamel de ikke kunne svelge. Mange av Trumps egne har nå vendt ham ryggen i forkant av debatten mot Hillary Clinton natt til mandag norsk tid.

Her er noen av de viktigste personene Trump nå har mistet.

Senator John McCain

I en uttalelse til pressen sier mannen som tapte mot Obama i 2008 følgende:

- Det finnes ingen unnskyldninger for Donald Trumps provoserende og nedlatende kommentarer. Ingen kvinne skal noen gang måtte bli offer for en slik type upassende oppførsel, uttalte McCain før han satt nådestøtet i Trump:

- Cindy og jeg kommer ikke til å stemme på Donald Trump, sier McCain ifølge Buzzfeed.

McCain fortsatte med å understreke at han heller ikke ville stemme på Hillary Clinton, men ville finne en «passende konservativ republikaner».

John Thune

Thune, som er den tredje høyest rangerte republikaneren i Senatet, tvitret at Trump nå må trekke seg fra hele presidentvalgetvalget.

- Donald Trump må trekke seg og Mike Pence bør bli vår kandidat umiddelbart, skrev Thune.

Senator Kelly Ayotte

New Hamphire-politikeren er i midt i en tøff kamp for seks nye år i Senatet, og Ayotte kunngjorde at hun kommer til å stemme på Mike Pence, ikke Trump.

- Jeg er en mor og en amerikaner først og fremst, og jeg kan ikke, og vil ikke, støtte en kandidat som skryter av å fornærme kvinner, skriver Ayotte i en uttalelse.

Arnold Schwarzenegger

Den tidligere filmstjerna, som også var guvernør i California, sier årets valg blir det første siden 1983 hvor han ikke stemmer på en republikaner.

- Jeg vil minne mine med-republikanere om at det ikke bare er akseptabelt å prioritere nasjonen over partiet - det er også din plikt, sier Schwarzenegger.

Martha Roby

Sørstatspolitikeren Martha Roby er fra Alabama, og er valgt inn i Represenantenes. Hun tvitret at Trump må «tre til side slik at en ansvarlig og respektabel republikaner kan toppe valgseddelsen».

Hun har tidligere gitt Trump sin støtte offentlig.

Senator Mike Crapo

Også han har offentlig støttet Trump, og også han trakk denne støtten i løpet av lørdagen.

- Dette er ikke en beslutning jeg har fattet med lett hjerte, men mønsteret i hans oppførsel gir meg ikke noe valg, uttalte Crapo.

Mitch McConnell

Mannen som har ledet republikanernes partigruppe kaller Trumps uttalelser i den lekkede videoen for «repugnant», best oversatt til smakløs og provoserende.

- Som far til tre døtre er jeg overbevist om at Trump personlig må be alle kvinner og jenter om unnskyldning, krevde McConnell

Guvernør Dennis Daugaard

Den republikanske guvernøren fra South Dakota sa det kort og godt slik:

- Nok er nok.

- Donald Trump burde trekke seg til fordel for guvernør Mike Pence.

Tim Pawlenty

Den tidligere guvernøren i Minnesota, døpt T-Paw av Stephen Colbert, trakk også tilbake sin støtte til Trump.

- Det er klart at Trump er uvillig eller ute av stand til å vise den mengden disiplin, karakter og dømmekraft som kreves for å lede vår fantastiske nasjon, ytret Pawlenty, som selv har forsøkt å bli president.

Paul Ryan

Det satt langt inne for Ryan, som er ordførende styrer av representantenes hus, å støtte Trump.

Den støtten trekker han nå tilbake.

- Jeg ble kvalm av det jeg hørte i dag, sa Ryan allerede i går.

Ryan og Trump skulle etter planen sanke stemmer sammen lørdag, men Ryan gjorde det klart at Trump ikke kom til å delta på evnementet.

Pratik Chougule

Mannen som var Trumps tidligere politiske rådgiver sier nå at han angrer på at han arbeidet for Trump og legger til:

- Jeg kommer ikke under noen omstendigheter til å stemme på han, ifølge en uttalelse på LinkedIn.

Senator Joni Ernst

Senatoren fra Iowa beskrives som en fremtidig stjerne i det republikanske partiet av Buzzfeed, og hun trakk sin støtte til Trump lørdag.

- Det finnes ingen unnskyldning, tvitret hun.

Mitt Romney, Marco Rubio, John Kasich, Ted Cruz, Carly Fiorina, Jeb Bush har aldri støttet Trump offentlig, men de profilerte republikanerne har i etterkant av fredagens lekkasje alle langet ut mot ham i sosiale medier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer