FORVIRRING OG TVIL: I november i fjor ba et stortingsflertall om at Regjeringen, med Sylvi Listhaug i spissen, sørger for at «hensynet til barnas beste» vektlegges mer enn før når det gjelder de såkalte oktoberbarna: De unge afghanerne som kom til Norge da flyktningkrisa var på topp, i 2015-2016. I dag, flere måneder etter. er det fortsatt uklart om personer som «Armin», som rømte fra Norge i oktober, er omfattet av vedtaket til Stortinget. <br>Foto: Christian Roth Christensen
FORVIRRING OG TVIL: I november i fjor ba et stortingsflertall om at Regjeringen, med Sylvi Listhaug i spissen, sørger for at «hensynet til barnas beste» vektlegges mer enn før når det gjelder de såkalte oktoberbarna: De unge afghanerne som kom til Norge da flyktningkrisa var på topp, i 2015-2016. I dag, flere måneder etter. er det fortsatt uklart om personer som «Armin», som rømte fra Norge i oktober, er omfattet av vedtaket til Stortinget.
Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Asylpolitikk:

- Lang saksbehandlingstid ødelegger for oktoberbarna

Hadde UDI fulgt egne saksbehandlingsregler, kunne afghanske «Odin» fått behandlet asylsaken på nytt. I stedet havnet han på gata i Paris.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I november i fjor mente et stortingsflertall at Regjeringens politikk rundt tvangsreturer av yngre afghanske asylsøkere, de såkalte oktoberbarna, hadde vært for streng.

Enorm forvirring

Det førte til at 220 unge afghanere skal få behandlet sakene på nytt. Hensynet til «barnas beste» skal vektlegges mer enn tidligere. Men forvirringen rundt hvordan disse sakene skal vurderes er stor:

Skal for eksempel afghanerne få vurdert sakene sine etter alderen de har i dag - eller når de først kom til Norge? Justisminister Sylvi Listhaug ønsker å ta utgangspunkt i dagens status og alder.

- Lang saksbehandlingstid har allerede ødelagt for mange, forteller Iren Dyrseth, utdannet advokat og tidligere verge for en enslig mindreårig asylsøker fra Afghanistan.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn