Lang, sammenhengende ferie best for hjernen

Friperioder er bra for kreativiteten, men det gjelder å gjøre noe du virkelig liker. Hvis ikke kan hjernen gå i dvale.

LANG FERIE BEST:  En lang, sammenhengende ferie er best for hjernen, men det kan bli for mye av det gode. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / SCANPIX
LANG FERIE BEST: En lang, sammenhengende ferie er best for hjernen, men det kan bli for mye av det gode. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hjernen din foretrekker en lengre, sammenhengende ferie slik at den rekker å komme seg ut av stressmodus.

Hvis ikke begynner den alt for raskt å forberede seg på at det snart er på tide å øke tempoet igjen. Det sier Åge Pålshammar, nevropsykolog ved Uppsala universitet til svd.se.

Selv om du teknisk sett har fri fra jobb eller studier, betyr ikke det nødvendigvis at hjernen din har tatt ferie. Om du fortsatt kjenner press og prestasjonskrav, og er koblet opp mot jobben merker hjernen ingen forskjell.

- Hvis du for eksemel får en mail som er opprørende, produserer kroppen din kortison.  For hjernen blir det da ingen forskjell fra om du faktisk var på jobb, sier Mike Florette, organisasjonskonsulent og forfatter av boka «Uvær i hjernen — klimakrise på jobben.»

Det gjelder altså å koble av og koble ned for at hjernen skal få den hvilen den behøver.  Den får da også den pausen som er nødvendig for å gi rom for kreativ tankevirksomhet.

For mye? Men kan man også koble av for mye?

- Dette er forskjellig fra person til person, sier Pålshammar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer