Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lang, sammenhengende ferie best for hjernen

Friperioder er bra for kreativiteten, men det gjelder å gjøre noe du virkelig liker. Hvis ikke kan hjernen gå i dvale.

LANG FERIE BEST:  En lang, sammenhengende ferie er best for hjernen, men det kan bli for mye av det gode. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / SCANPIX
LANG FERIE BEST: En lang, sammenhengende ferie er best for hjernen, men det kan bli for mye av det gode. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hjernen din foretrekker en lengre, sammenhengende ferie slik at den rekker å komme seg ut av stressmodus.

Hvis ikke begynner den alt for raskt å forberede seg på at det snart er på tide å øke tempoet igjen. Det sier Åge Pålshammar, nevropsykolog ved Uppsala universitet til svd.se.

Selv om du teknisk sett har fri fra jobb eller studier, betyr ikke det nødvendigvis at hjernen din har tatt ferie. Om du fortsatt kjenner press og prestasjonskrav, og er koblet opp mot jobben merker hjernen ingen forskjell.

- Hvis du for eksemel får en mail som er opprørende, produserer kroppen din kortison.  For hjernen blir det da ingen forskjell fra om du faktisk var på jobb, sier Mike Florette, organisasjonskonsulent og forfatter av boka «Uvær i hjernen — klimakrise på jobben.»

Det gjelder altså å koble av og koble ned for at hjernen skal få den hvilen den behøver.  Den får da også den pausen som er nødvendig for å gi rom for kreativ tankevirksomhet.

For mye? Men kan man også koble av for mye?

- Dette er forskjellig fra person til person, sier Pålshammar.

- For den som til hverdags stadig jobber opp mot deadlines kan en feire med total avkobling få hjernen til å begynne å lete etter noe å gjøre, noe som gir rom for kreative innfall.  For andre kan det nesten bli stopp i maskineriet om man bestemmer seg for bare å sløve, sier han.

Da kobles nemlig mange cellekoblinger i hjernen fra hverandre, og resultatet kan bli en nedtrapping av mange funksjoner, ikke minst intellektuell, forklarer han.

 - Man kan miste mange IQ-poeng om sommeren. Hjernen er skapt for arbeid, cellene trenger ikke totalhvile. Det holder å gjøre noe annet enn vi pleier og eller dra ned tempoet, sier nevropsykologen.

Frivillig «Noe annet» skal være noe vi liker — og her er vi veldig ulike.

- En person som er sulten på stimuli, altså en spenningssøker, må ha en pause med aktiviteter og forandring ellers blir han eller hun stresset. For andre er det tvert i mot: De er fylt av alle stimuli og krav og hjernens belønningssystem aktiveres først når det er stille og fredfylt, forklarer Åge Pålshammar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media