Lang tale, mange løfter

- No må dokker ikkje klappe like lenge som Jens snakket, sa stortingsrepresentant og leder av Hordaland Ap, Ranveig Frøiland. Slik ga hun uttrykk for følelsen de fleste satt igjen med etter Jens Stoltenbergs halvannen times lange tale i Bergen i går kveld. Den ble i lengste laget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På forhånd var det stilt store forventninger til talen etter god forhånds-pr fra Statsministerens kontor. Uker med uro rundt Statoil-saken og kritikk av regjeringens uklare politiske linje, gjorde at folk ventet noe mer fra regjeringssjefen enn det som strengt tatt står i partiprogrammet. Mesteparten av tida satt Ap's lojale tropper tause. Statsministeren ble knapt avbrutt før det hele var over. Da reiste de nærmere 200 frammøtte seg og klappet høflig for oppramsingen av regjeringens politiske mål.

Ikke nostalgi

Men så befant heller ikke Jens Stoltenbergs viktigste målgruppe seg i salen. Hans argeste kritikere finner vi i Oslo Ap og deler av LO. Det er fra disse holdene Stoltenberg har fått hardest motbør fordi han ønsker å delprivatisere Statoil. De samme mener han vil «modernisere» Ap i altfor høyt tempo. Ifølge Stoltenberg tar kritikerne feil.

- Vi må gjenskape troen på at vi kan forme framtida. Det gjør vi ikke gjennom nostalgi. Alle generasjoner må finne nye veier, nye svar på nye spørsmål, sier Stoltenberg.

Samtidig beroliger han dem som frykter omfattende omlegging av offentlig sektor.

- Ap skal videreutvikle et av verdens beste velferdssamfunn.

For å nå dette målet er det nødvendig å videreutvikle offentlig sektor. Det betyr flere - ikke færre stillinger.

Ikke imponert

I pausen var det mange kritiske kommentarer.

- Dette var bare oppramsing av partiets politikk, mente en eldre mann.

- Jens sa det han kunne si som statsminister. Ideologien overlater han til partileder Thorbjørn Jagland. Det var et veldig lojalt foredrag, som ikke var laget for å begeistre folk, sa valgforsker Frank Aarebrot.