Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lang varetekt er en sovepute

- Denne saken viser at etterforskningen trappes ned når politiet har fått gjennomslag for brev- og besøksforbud. Lang isolasjon blir en sovepute, hevder advokat Karen Forbrigd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokaten som representerer Yui Kai Raymond Yuen, er svært kritisk til at varetektstida blir lenger og lenger. Nylig slo også kriminalsjef Roger Andersen i Oslo alarm i Dagbladet om lang varetektstid i grove narkotikasaker. Ventetida i slike saker er ofte to- tre år i fengsel før saken kommer for retten. Dette skyldes blant annet to-instansordningen fra 95 som gjør at tiltalte i saker med en strafferamme over seks år automatisk får prøvd skyldspørsmålet både i by- og lagmannsrett.

- Erfaringen viser at etterforskningen frambringer lite nytt etter første fengslingsperiode. I mange saker bør man ha en oversikt over tiltalespørsmålet på dette tidspunket, og forhåndsberammelse er mulig. Slik sett kunne saker kommet raskere for retten, mener advokat Forbrigd.

Hun viser til en rapport fra Europarådets torturkomité som kom i år. Her er bruk av isolasjon under varetekt i Oslo og Bergen kreftsfengsler studert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!