ADVARER: CIA-sjef Leon Panetta advarer om at krigen i Afghanistan blir mer langvarig og hardere enn de fleste hadde ventet. Her er han avbildet med tidligere leder for NATO-styrkene i Afghanistan, general Stanley McChrystal, som ble tvunget til å trekke seg før helga. Foto: Scanpix(REUTERS/Larry Downing
ADVARER: CIA-sjef Leon Panetta advarer om at krigen i Afghanistan blir mer langvarig og hardere enn de fleste hadde ventet. Her er han avbildet med tidligere leder for NATO-styrkene i Afghanistan, general Stanley McChrystal, som ble tvunget til å trekke seg før helga. Foto: Scanpix(REUTERS/Larry DowningVis mer

- Lang vei å gå i Afghanistan

Krigen blir hardere enn forventet, mener CIA-sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Krigen i Afghanistan blir hardere og mer langvarig enn de fleste har ventet, til tross for at Osama bin Ladens al-Qaeda-nettverk er svekket. Det sier CIA-sjef Leon Panetta i en vurdering som i pessimisme kan måle seg med den avsatte øverstkommanderende, general Stanley McChrystals syn. Bare dager etter at Obama sparket McChrystal og mens dødstallene stiger til det høyeste nivået siden invasjonen i 2001, innrømmer CIA-sjefen at det er alvorlige problemer. Juni er blitt den blodigste måneden hittil i Afghanistan med 98 drepte, blant dem fire norske soldater som søndag ettermiddag ble drept da kjøretøyet deres kjørte på en veibombe i Faryab-provinsen.

Ramser opp — Vi har å gjøre med et stammesamfunn. Vi har å gjøre med et land som har problemer med å styre, problemer med korrupsjon, problemer med narkotrafikk, problemer med et Taliban-opprør, sa Panetta på TV-kanalen ABC søndag. Antall Taliban-angrep er i klar økning, kanskje fordi Taliban føler seg oppildnet av splittelsen i USA som avskjedigelsen av McChrystal avdekket, ifølge Panetta. Han påpeker at det har vist seg vanskeligere og tar lengre tid enn noen hadde forestilt seg, å rive opp, bygge ned og beseire al-Qaida, og at Taliban er blitt stadig mer voldelig. Likevel mener han at al-Qaida er drevet på defensiven, og at det kanskje ikke er mer enn rundt 50 al-Qaida-medlemmer igjen i Afghanistan. Panetta insisterte på at Obamas strategi med å øke antall soldater til 150.000 innen august er den rette, og at afghanerne nå må ta ansvar og bli med. — Nøkkelen til suksess er om afghanerne aksepterer ansvaret og greier å stille en effektiv hær og en effektiv politistyrke for å opprettholde stabiliteten, sier han.

Pessimistisk McChrystal Søndag kom det fram at McChrystal like før han ble avsatt uttalte seg i svært pessimistiske vendinger om krigsinnsatsen i Afghanistan. Den britiske avisa The Independent lekket militære dokumenter som viser at McChrystal på en brifing advarte forsvarsministrene fra landene som er involvert i Afghanistan, om at de ikke må vente framgang de neste seks månedene. Ifølge artikkelen mener McChrystal at korrupsjon og sikkerhetsspørsmål fortsatt er alvorlige problemer i Afghanistan, samtidig som de utenlandske styrkene kjemper mot et seigt og voksende opprør. Til forsvarsministrene sa han også at det er kritisk mangel på instruktører for den afghanske hæren, og at regjeringen har liten kontroll over landet.

Blodigste år Foruten de fire norske ble ytterligere tre utenlandske soldater, to av dem amerikanske og en britisk, drept i Afghanistan søndag. Til sammen er 317 utenlandske soldater drept i årets seks første måneder, mot 520 i hele fjor. En talsmann for den NATO-ledede ISAF-styrken mener det høye tapstallet i juni er et resultat av at kampen mot Taliban og andre opprørere nå er trappet opp. — Takket være styrkeoppbyggingen har vi vært i stand til å utfordre opprøret og Taliban i områder der de ikke er blitt utfordret på mange år, sier brigadegeneral Josef Blotz.

Forhandlinger Britenes forsvarssjef, general David Richard, mener krigen nå har nådd et vendepunkt, og han tar til orde for snarlige forhandlinger med Taliban. — Dersom man ser på tidligere kriger der man har forsøkt å bekjempe opprørere, har man alltid nådd et punkt der man har begynt å forhandle med hverandre, trolig via mellommenn til å begynne med, sier Richard til BBC. — Men samtidig må vi fortsette å arbeide som vi gjør, både militært og ut fra styrings- og utviklingsperspektiv, for å forsikre Taliban om at vi ikke gir opp, sier han. Det er nå 140.000 utenlandske soldater i Afghanistan, de aller fleste av dem amerikanske, og tallet vil nå 150.000 i august.

 (NTB)