- Lang vei å gå

For Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi, blir det lett å sette seg inn i kvinnerollen for en dag. Han har nemlig pappapermisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, det blir en del bleievask, men jeg trives godt. Mange fedre tar ikke pappapermisjon, fordi det gir signaler om at de ikke har ambisjoner. Likestillingen må gå begge veier, mener Hylland Eriksen.

Forskjellen mellom liv og lære i forholdet mellom kvinner og menn er fortsatt stor, ifølge Hylland Eriksen.

Kvinneyrker

- Vi er ikke kommet så langt som en kanskje skulle tro når det gjelder kvinnenes rettigheter og muligheter i arbeidslivet. Mange yrker har falt i status, fordi flere kvinner har kommet til. Hadde jeg vært kvinne, ville jeg brukt energien på den konkrete saken om likelønn.

Hylland Eriksen mener at det også er viktig å se på hvordan vi bruker tida mellom arbeid og fritid. Mange kvinner har adoptert mennenes verdier i stedet for å snakke om sekstimersdag og alternative verdier.

Uten fritid

- Kvinner har ofte mindre fritid enn menn, kanskje fordi de har fulgt mennenes idealer i sin kvinnekamp. Et vellykket liv har vært det samme som yrkesmessig suksess. Dermed gjør kvinnene karriere, men må fortsatt ta husarbeidet hjemme. Forandringene i privatlivet kommer seinere enn de konkrete rettigheter, og kvinnene lander midt imellom, mener Hylland Eriksen.

Han tviler på om han ville ha gått i tog som kvinne den 8. mars.

- Da måtte det ha vært for en konkret sak, som mot kontantstøtte eller for barnehageutbygging, sier Hylland Eriksen.