Ut mot partiene:

- Lang vei å gå

Høyre-politiker og nybakt mamma Mathilde Tybring-Gjedde ønsker seg konkrete endringer etter at MDG-leder Une Bastholm ga seg.

AMBIVALENT: Mathilde Tybring-Gjedde tror det blir krevende å komme tilbake som toppolitiker etter mammapermisjon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
AMBIVALENT: Mathilde Tybring-Gjedde tror det blir krevende å komme tilbake som toppolitiker etter mammapermisjon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

- Partiorganisasjonene må rett og slett bli flinkere til å tilpasse seg småbarnsforeldre, sier Mathilde Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Fra sofaen i permisjon med en nyfødt datter har Høyre-politikeren fulgt med på den til nå største snakkisen på mingletreffet Arendalsuka:

MDG-lederens plutselig avgang.

Med gråt i halsen sa MDG-leder Une Bastholm at hun hadde to små døtre hun måtte prioritere. Kombinasjonen med partileder og stortingsrepresentant og småbarnsmor var blitt for vanskelig.

FØLELSESLADD: Une Bastholm trekker seg som partileder for MDG. Kommentator Sondre Hansmark kaller det en følelsesladd seanse. Video: NTB / Dagbladet TV. Reporter: Steinar Suvatne. Vis mer

- Jeg har stor forståelse og respekt for Unes valg. Det må være veldig krevende å kombinere to små barn og være partileder, sier Tybring-Gjedde.

Selv spent

Høyre-politikeren har i flere år trålet Dagsnytt 18-studio på skolefeltet, og hun har arbeidet på Stortinget fra og til i fem år. Nå har Mathilde Tybring-Gjedde fast plass i energi- og miljøkomiteen.

I juli fikk det hun kaller en heltidsjobb til: Hun ble mor for første gang.

- Det er veldig fint og stort, men også krevende, og det er mye å lære. Det er mange opp- og nedturer hver dag, sier hun.

- Tviler du selv på om det er mulig, eller fortsetter du uansett?

- Det er vanskelig å si. Jeg er spent på hvordan det blir å komme tilbake. Jeg tror det er fullt mulig å kombinere, men det blir krevende. Det blir en diskusjon på hjemmebane om hvordan det går opp, sier Tybring-Gjedde.

- Men jeg er heldig som ikke pendler og har stor respekt for de som bor borte fra familien sin og ofrer mye fritid, legger hun til.

Ønsker endringer

Hun mener det trengs konkrete endringer i partiene, både for toppolitikerne og i lokallag og kommunestyrer.

- Jeg tror partiorganisasjonene har en lang vei å gå, sier Tybring-Gjedde.

- Mange politikere deltar på kvelds- og helgearrangementer i lokallag etter lokallag. Møter går også ofte over tiden, sier hun.

Hun mener også det bør være mulig å få til flere videomøter, både i partiorganisasjoner og på Stortinget. Hun påpeker at livet på Stortinget er blitt bedre med flere faste møtetider.

Gap i Høyre

- Er det noen særlige partier som bør skjerpe seg? MDG mistet lederen sin?

- Jeg mener generelt at mange partiorganisasjoner ikke er bevisst nok på det. Jeg vet ikke bakgrunnen for hva som var situasjonen i MDG. Det er en generell utfordring, sier hun.

- Hva bør ditt eget parti gjøre bedre?

- Det er et gjennomgående problem i Høyre at mange gir seg i den perioden, og det er et gap av manglende politikere i den alderen. Det ingen tvil om at mange lokallag og kommunestyrer må være bevisst dette, sier hun.

HEKTISK HVERDAG: Mathilde Tybring-Gjedde (til høyre) er innvalgt på Stortinget sammen med Høyre-nestlederne Henrik Asheim og Tina Bru. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
HEKTISK HVERDAG: Mathilde Tybring-Gjedde (til høyre) er innvalgt på Stortinget sammen med Høyre-nestlederne Henrik Asheim og Tina Bru. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Noen vil innvende at å være toppolitiker er et liv man velger og som må kreve alt?

- Den innvendingen er blitt brukt i alle år mot å gjøre endringer i alle etablerte strukturer og på mange arbeidsplasser. Stortinget er for eksempel en organisasjon med nedarvede tradisjoner, og der fikk vi nylig endret tidspunktet for votering slik at også stortingsrepresentanter med småbarn kan hente i barnehagen. Det er mulig å tenke nytt, svarer Høyre-politikeren.

Ap enig

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng er enig i kritikken.

- Vi trenger flere småbarnsforeldre i politikken, og vi har fortsatt en vei å gå for å oppnå det, sier hun.

ENIG: Ap-partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: Terje Pedersen / NTB
ENIG: Ap-partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Som leder for Arbeiderpartiets partiorganisasjon sier hun at de har jobbet mye med å senke terskelen for å kombinere dette.

- Vi har skoleringer i møteledelse, kvinnenettverket vårt jobber aktivt med det og vi har tatt i bruk digitale møter slik at de i tidsklemma lettere får hverdagen til å gå i hop, sier hun.

MDG: Partiene kan gjøre bedre

Bastholms parti MDG svarer at alle partier kan gjøre en større innsats for å tilrettelegge.

- Både politikken og samfunnet for øvrig bør legge bedre til rette for at folk med omsorgsoppgaver kan delta fullt ut, sier Sigrid Z. Heiberg, leder i MDG Oslo.

ENIG: Sigrid Z. Heiberg, leder i Oslo MDG. Foto: Annika Byrde / NTB
ENIG: Sigrid Z. Heiberg, leder i Oslo MDG. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Hun er ikke enig i spørsmålene hun har fått i det siste, om det er en fallitterklæring for politikken at MDG-lederen ikke orket å kombinere rollene som partileder, stortingsrepresentant og mor.

- Det viser en sunn partikultur i MDG. At det er lov å velge annerledes enn forventet, sier Heiberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer