Langangen tilbake på verdi-toppen

Jan Erik Langangen styrte Norges største forsikringsselskap, UNI Storebrand, i grøfta med et braktap på nesten 4 milliarder kroner. Aksjonærene tapte pengene, mens Langangen fikk fallskjerm. Nå er samme mann utnevnt til ny leder i Verdikommisjonen av statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

COMEBACK KID: Etter å ha styrt et selskap mot finansskandale og milliardtap, blir Jan Erik Langangen løftet opp igjen av statsministeren.

Så hermed, om noen skulle ha vært i tvil: Verdier er mer enn penger - Norge har fått sin «comeback kid». Og undrenes tid er kanskje ikke forbi.

Dagbladet mottok flere telefoner fra sjokkerte mennesker allerede få minutter etter at nyheten ble kjent i går ettermiddag. Leserspaltene i avisene vil nok bli preget av dette i ukene framover.

- Ja, jeg er klar over at jeg bærer med meg fortidas skygger, sier Langangen, som i dag driver en diskré, men blomstrende advokatforretning i storfinansens høyborg, Aker Brygge.

Dypt fall

Fallet var dypt: konsernsjef i Storebrand, og samtidig styreformann i Statoil, den ene dagen, for så den neste å være den fordømte som hadde satt nasjonalt arvesølv over styr.

Men ifølge Langangen var nedturene verre på hjemmebane, hvor årevis med forsømt privat- og familieliv endte i havari og skilsmisse. Om dette har han gått offentlig botsgang i Markus kirke i Oslo. Det skjedde i en gjestepreken så høydramatisk selvopplevd i sitt oppgjør med jaget etter timelige verdier og kortsiktig lykke at den kanskje burde være pensum på BI.

Vil hjem

- Jeg har sagt mye om dette, og folk vet mye om det. Men hadde jeg vært bekymret for at dette skulle lage vansker for meg i Verdikommisjonen, hadde jeg ikke svart ja da Bondevik kontaktet meg, sier han, og forteller at en av de CD-ene han liker å lytte til er Bjørn Eidsvågs «Landet lenger bak». Der lyder teksten bl.a. slik: «Jeg vil hjem og jeg kommer med det livet jeg har levd.»

Han er profesjonelt tilbakeholden med programerklæringer om hvordan han skal profilere den til nå heller usynlige og harmløse seminarvirksomheten i Verdikommisjonen.

- Det er viktig at Verdikommisjonen er synlig, men utspillene og initiativene må være forankret i noe som er bærekraftig og har retning.

Om målet med Verdikommisjonen sier han bl.a:
- Vi må ha som grunnholdning at vi skal oppnå noe. Det skal ikke bli lett, men verdispørsmål må få en større plass i vårt samfunn.

Han bekrefter at han er blitt en såkalt personlig kristen, men er rask til å understreke at Verdikommisjonen ikke har noe med personlig tro å gjøre, men med et bredere verdigrunnlag.

- Jeg har alltid vært opptatt av verdiene jeg hadde med meg fra Langangen, sier han om hjembygda i Telemark, som han stadig kommer tilbake til.

- Men jeg har også åpent sagt at mens jeg holdt på med verdispørsmål i bedriftene jeg ledet, forsømte jeg familien og også meg selv. Arbeidet hadde prioritet en, to og tre, sier han.

Fallskjermpioner

- Bondevik har ofte trukket fram at Verdikommisjonen skal bidra til å bekjempe grådighetskulturen. Som en av pionerene i fallskjermkulturen kan vel du få problemer med troverdigheten?

- Min fallskjerm var en garantilønnsavtale over fire år. Alt jeg tjente ble avregnet krone for krone mot den fallskjermen. Jeg tjente bra, men jeg ble ikke rik på det, sier Langangen.

Han synes det på mange måter er et paradoks at han tjener bedre som advokat enn han gjorde som konsernsjef.
- Det er et tankekors at vi har et samfunn hvor man blir bedre betalt for ikke å bli sett, sier han.

- Vil du med din bakgrunn kunne vekke interesse for Verdikommisjonen også i næringslivet?

- Jeg gjør meg ikke spesielle forhåpninger om det.