VIL HA NY FRAMTID:  Egyptiske kvinner står i kø utenfor et av de mange stemmestedene i hovedstaden Kairo i dag. Nå er deres tidligere leder gjennom flere tiår, Hosni Mubarak, historie, og mange egyptere håper nå de vil få et mer demokratisk samfunn i framtida. Foto: Amr Nabil/Ap/Scanpix
VIL HA NY FRAMTID: Egyptiske kvinner står i kø utenfor et av de mange stemmestedene i hovedstaden Kairo i dag. Nå er deres tidligere leder gjennom flere tiår, Hosni Mubarak, historie, og mange egyptere håper nå de vil få et mer demokratisk samfunn i framtida. Foto: Amr Nabil/Ap/ScanpixVis mer

Lange køer med glade egyptere til valgurnene

- Nå skal vi bygge landet vårt på nytt, sier Khalid Ali.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): Første runde av parlamentsvalget i Egypt begynner i dag, og allerede i morgentimene i dag begynte køene å bli lange foran flere valglokaler i Kairo.

Ved Talaat Harb-skolen i sentrum av hovedstaden jobber Ihab al-Khouly for at folk skal stemme på hans partifelle Gamila Ismail, en uavhengig, kvinnelig kandidat som regnes til de liberale.

- Vi må få de liberale inn i parlamentet for å stagge islamistene, sier han, mens hyggelige fraser og løpesedler deles ut i høyt tempo til velgerne i stemmekøen.

- Jeg er selvsagt stolt, men jeg er ikke bare glad. Valgkampen har ikke vært helt rettferdig. Islamistpartiene har mottatt store summer fra rike velgjørere i utlandet og kan betale for reklame, Vi har på vår side vanskelig for å slippe til i mediene, mener han.

- Stemmer på de unge I køen av velgere står Khalid Ali. 40-åringen ser fram til å stemme og er fast bestemt på at dette er første skritt på vei mot et nytt Egypt.

- Dette er en ærerik dag, og jeg er fryktelig stolt. I dag begynner vi på alvor med å kvitte oss med Mubarak, sier han til Dagbladet.

President Hosni Mubarak ble tvunget til å gå av 11. februar i år etter langvarige demonstrasjoner. Ali mener det er et generasjonsskifte på gang i Egypt, og at det er de unge som skal sikre at den demokratiske prosessen fortsetter.

- Jeg skal stemme på en ung kandidat, men jeg vil ikke si hvilken. Vi skal bygge dette landet opp igjen, sier han.

Urolig opptakt Opptakten til valget har vært preget av masseprotester på Tahrir-plassen i Kairo og i andre store byer i Egypt. Demonstrantene har krevd at militærrådet som har styrt Egypt etter Mubaraks avgang, skal gi fra seg makten. Over 40 mennesker er blitt drept og flere hundre såret i opptøyene.

Flere av demonstrantene Dagbladet har møtt på Tahrir de siste dagene har gjort det klart at de ikke kommer til å stemme så lenge militæret styrer landet fordi det ikke gir en demokratisk ramme rundt valget. Mange har også vært kritiske til at tidligere medlemmer av Mubaraks parti NDP, som nå er forbudt, har fått lov til å stille til valg.

VIL HA FLERE KVINNER: Ihab al-Khouly kjemper for den kvinnelige kandidaten Gamila Ismail. Al-Khouly er glad for at det endelig er valg, men mener valgkampen ikke har vært helt rettferdig. Foto: Åsmund Gram Dokka
VIL HA FLERE KVINNER: Ihab al-Khouly kjemper for den kvinnelige kandidaten Gamila Ismail. Al-Khouly er glad for at det endelig er valg, men mener valgkampen ikke har vært helt rettferdig. Foto: Åsmund Gram Dokka Vis mer

Feltmarskalk Mohammed Hussein Tantawi, lederen av militærrådet, sa imidlertid senest i går at valget kom til å gå som planlagt til tross for at det fortsatt er flere tusen demonstranter på Tahrir-plassen.

- Nytt kapittel Khalid Ali har ingen problemer med å stemme selv om militæret sitter ved makten.

- Nei, dette valget kommer til å være fritt og rettferdig. Det er på tide å skrive et nytt kapittel i Egypts historie, smiler han.

Dagens valg er bare første runde av i alt tre valgomganger. Forskjellige deler av Egypt stemmer i hver omgang, og først ut var store byer som Kairo og Alexandria. Siste omgang er ikke ferdig før i januar.

Det nye parlamentet skal deretter utpeke en komité som skal skrive en ny grunnlov for Egypt.

OPTIMIST:  Egyptiske Khalid Ali gir nå sin stemme for et mer demokratisk og åpent Egypt. Foto: Åsmund Gram Dokka
OPTIMIST: Egyptiske Khalid Ali gir nå sin stemme for et mer demokratisk og åpent Egypt. Foto: Åsmund Gram Dokka Vis mer