TIMELANG KØ: Kristi himmelfartsdag var det timelang kø av returnerende dansker på vei over Øresund. I dag meldes det om ny traffikkork av dansker på brua. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB Scanpix
TIMELANG KØ: Kristi himmelfartsdag var det timelang kø av returnerende dansker på vei over Øresund. I dag meldes det om ny traffikkork av dansker på brua. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB Scanpix Vis mer

Coronaviruset

Lange køer mellom Danmark og Sverige

Svenskene er frustrerte. - Fullstendig høl i huet.

Publisert

De siste dagene har dansker på vei til og fra Sverige skapt trafikkproblemer på Øresundsbroen. I morgentimene i dag er det kø på grensebrua, ifølge politiet i København.

- Alle kjørefelt er åpnet, og vi gjør det vi kan for å avvikle køen, skriver de.

- Ha papirene klare til inspeksjon, er oppfordringen.

Men danskenes bevegelsesfrihet skaper kraftig irritasjon og frustrasjon blant svensker nær grensa, ifølge storavisa BT.

- Det virker helt høl i huet. Og tvers igjennom dobbeltmoralsk, sier Christer Mårtensson (61) fra Hjärup i Skåne til den danske avisa.

ÅPNER - FOR NOEN: Statsmininster Mette Frederiksen (SD) åpner for reisende fra Norge, Island og Tyskland 15. juni. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau / AP / NTB Scanpix
ÅPNER - FOR NOEN: Statsmininster Mette Frederiksen (SD) åpner for reisende fra Norge, Island og Tyskland 15. juni. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau / AP / NTB Scanpix Vis mer

Den danske regjeringen har besluttet å åpne grensene for turister fra Norge, Island og Tyskland, men ikke Sverige, fra 15. juni.

Årsaken er de høye coronatallene i nabolandet; ifølge Worldometer er det tirsdag morgen registrert 37 814/4403 smittede/døde av covid-19 i Sverige, mot bare 8446/236 og 11 699/576 i henholdsvis Norge og Danmark, som også har et ganske annet smittevernregime enn Sverige.

Timelange køer

I likhet med nordmenn valfarter også danskene under normale forhold til Sverige, hvor mange har hytte. Med en lav svensk krone antas det at også mange lar seg friste til å dra på «harrytur» over grensa eller nyte det åpne utelivet.

Det gir lite mening for skånske Mårtensson.

- Dersom myndighetene er så redde for at svenskene smitter, tror de ikke også at danskene kan ta smitten med tilbake? Det holder jo ikke. Det er ren populisme, og det virker som om [statsminister] Mette Frederiksen prøver å høyne oppslutningen på hjemmebane, sier 61-åringen.

Danskene, som nordmenn, må i karantene etter reiser til Sverige - 14 dager, mot Norges 10. Men ifølge BT tviler mange svensker på at reglene faktisk blir etterkommet - på Kristi himmelfartsdag var det timelange køer av returnerende danske biler på Øresundsbroen.

- Jeg synes det er ille. Og jeg mener bestemt at man må vurdere å åpne regionalt. Smittespredningen er jo svært forskjellig fra region til region, og Skåne er ikke spesielt hardt rammet, sier Mats Milhamre (56).

Tall fra Kvällsposten viser et lavere antall dødsfall per 100 000 innbyggere i Skåne enn i København - 13,3 mot 17,8.

Åpner for løsning

Statsminister Frederiksen åpnet for på sikt å differensiere regionalt under sin tale i forrige uke.

- Danmark og Sverige er på ulike steder hva angår corona, og det har selvsagt betydning for hva vi kan beslutte når det gjelder grensa, sa den sosialdemokratiske statsministeren, men la til at den danske regjeringen sterkt ønsker å finne en løsning i samarbeid med sine svenske kolleger.

- Det kan for eksempel være en regional løsning med særlig fokusering på Øresunds-regionen, sa hun.

CORONAVIRUSET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie svarer på påstand om at Norge og Danmark kommer til å ta igjen Sverige når det kommer til smittetall. Video: Regjeringen Vis mer

Også Sveriges utenriksminister Ann Linde ønsker at danskene åpner grensa også for svensker, og uttrykker forståelse for at innbyggere i Skåne er frustrert.

- Jeg synes at de i Danmark bør se på hvordan situasjonen er i Skåne. Er det virkelig slik at man risikerer å få mer smitte i Danmark om personer fra Skåne kommer inn i landet? uttalte ministeren i forrige uke til Danmarks Radio.

For nordmenn på Danmarks-ferie gjelder visse restriksjoner, som at man ikke får overnatte i København, men derimot ha booket minst seks netter utenfor byen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer