Svinesund:

Lange køer på svenskegrensa

To viktige ting å huske på, påpeker grensepolitiet.

SVENSKEGRENSA: Politiførstebetjent på Svinesund, Stian Rasmushaugen, om hva du må passe på hvis du skal over grensa til Sverige. Foto: Nina Hansen / Reporter: Øystein Andersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SVINESUND (Dagbladet): Allerede en halvtime før det store frislippet i karantenebestemmelsene for fullvaksinerte, norske statsborgere, klokka 15.00 fredag, var det kilometer lange køer fra svensk side inn til grensekontrollen på Svinesund.

- Her må alle være forberedt på lang venting. Kontrollene er nøye. Det blir nok minst like lenge å vente som de travleste dagene på en normal sommersesong, sier politiførstebetjent Stian Rasmushaugen til Dagbladet.

Kan ta 4-5 timer

Og med «normal» anslår han tre timer å vente uten at han gir noen garanti for at det ikke kan bli lengre.

Erfaringene fra de som er kjent med køer på grensekontrollen ved Svinesund, tyder på at kan bli ganske vanlig med opptil tre timer venting bare der.

Klokka 17.45 snakket Dagbladet med en kvinne som hadde stått i kø i tre timer. Da var hun neste bil som skulle kontrolleres av grensekontrollen.

Hun kom fra hytta i Sverige.

- Før pandemien kjørte jeg ofte over i helgene, men jeg har aldri sett noe liknende dette før, sier hun til Dagbladet.

Etter at man har passert grensekontrollen, gjenstår det enda litt mer venting.

Covid-19-testen etter selve grensekontrollen kan i seg selv ta halvannen time. Derfor må man beregne fire til fem timers venting på å komme tilbake til Norge etter en kjapp handletur i Sverige.

Dette må du vite

I alt 1,2 millioner nordmenn, som er fullvaksinerte, kan nå reise til Sverige og komme tilbake uten noen form for karantene.

VENTER KØ: Politiførstebetjent Stian Rasmushaugen, grensestasjonen Svinesund venter lange køer inn i Norge fredag ettermiddag.
VENTER KØ: Politiførstebetjent Stian Rasmushaugen, grensestasjonen Svinesund venter lange køer inn i Norge fredag ettermiddag. Vis mer

- Det er to ting alle må passe på før de skal inn igjen i Norge. Det ene er å kunne dokumentere coronasertifikatet på helsenorge.no. Det holder i første omgang å ta en print med den QR-koden som ligger der, men alle må også ha med seg personlig innlogging til helsenorge.no, slik at de kan sjekke det elektroniske coronapasset, sier Rasmushaugen.

- Og det andre før ankomst til grensekontroll fra Sverige er at alle må ha fylt ut et skjema som ligger under ENTRYNORWAY.no.

Forsinker grenseovergangen

- Hvis noen glemmer disse to kravene, må de da dra til karantenehotell?

- Det er det ikke politiet, men helsemyndighetene som avgjør. Men det forsinker grenseovergangen veldig, hvis ikke disse to tingene er i orden, sier politiførstebetjenten.

Grensestasjonen på Svinesund er kraftig oppbemannet på kort tid. Men det har kommet mye informasjon på veldig kort tid som grensepolitiet skal sette seg inn i, og det er helt tydelig fra første time at det blir lang, lang venting for alle som skal ta seg en handletur.

For øvrig er det ingen begrensninger for fullvaksinerte hvor i Sverige du vil dra og hvor lenge.

LANG KØ: Fredag ettermiddag er det om lag én times kø inn til Norge ved Svinesund fra Sverige. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet
LANG KØ: Fredag ettermiddag er det om lag én times kø inn til Norge ved Svinesund fra Sverige. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet Vis mer

De som kommer gjennom grensekontrollen med coronasertifikat blir sendt rett til en teststasjon noen hundre meter unna. Der må alle ta en hurtigtest før de kan kjøre videre inn i Norge. Fredag lempet helseminister Bent Høie (H) noe på kravet om å vente.

- Nå kan vi sende av gårde folk hvis de må vente mer enn halvannen time her. Da må de kjøre rett hjem og holde seg der til resultatet av testen kommer. De som er positive vil bli ringt opp umiddelbart, sier leder for teststasjonen, Jostein Stø, til Dagbladet.

Han tror ikke at teststasjonen blir flaskehalsen i grenseovergangene.

- Det blir nok lenger venting i selve grensekontrollen, tror Stø.

SKAL TESTE: Jostein Stø, leder for teststasjon på Svinesund. Foto: Øystein Andersen
SKAL TESTE: Jostein Stø, leder for teststasjon på Svinesund. Foto: Øystein Andersen Vis mer

Logistikkutfordringer

Beredskapsdirektør i Politidirektoratet, Tone Vangen, opplyser til Dagbladet at Svinesund og Gardermoen vanligvis har mest trafikk. Også Magnormoen er tungt trafikkert, opplyser hun.

- I hvilken grad har dere mulighet til å oppskalere kapasiteten?

- Det er ikke alt som handler om økte personellressurser, selv om politiet har fått bevilgninger til å øke antall politistillinger. Det tar naturlig nok litt tid å få på plass, sier hun og fortsetter:

- Mye handler om logistikkutfordringer på grenseovergangene, og som Avinor har vært tydelig på, så jobbes det med å utnytte de tilgjengelige arealene på flyplassene. Men man kan ikke bygge ut for å få plass til flere kontrollposter. Det finnes liknende utfordringer ved ferjeankomst og på grenseoverganger der folk kommer med bil.

LANG KØ: I alt 1,2 millioner nordmenn, som er fullvaksinerte, kan nå reise til Sverige og komme tilbake uten noen form for karantene. Her fra grensestasjonen på Svinesund. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
LANG KØ: I alt 1,2 millioner nordmenn, som er fullvaksinerte, kan nå reise til Sverige og komme tilbake uten noen form for karantene. Her fra grensestasjonen på Svinesund. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Blir nedringt

Fredag formiddag opplyser kommunikasjonsdirektør Trine Melgård i Helsedirektoratet til Dagbladet at de blir nedringt.

- Informasjonstelefonen blir nedringt med spørsmål knyttet til coronasertifikatet, innreiseregler og karantenehotell. Ventetida er dessverre lang og vi klarer ikke å svare alle til tross for at vi har bemannet opp, sier Melgård til Dagbladet og kommer med en oppfordring til befolkningen:

- Vær tålmodige og ikke ring informasjonstelefonen nå. Dere finner oppdatert informasjon på helsenorge.no og fhi.no. Bruk chatboten som ligger på helsenorge.no. Her finner dere svar på mye.

Helsedirektoratet opplyser at torsdag ringte 4154 personer deres infotelefon. Dette er det høyeste tallet siden 17. mars i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer