Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lange passkøer på Østlandet

Flere måneder med kø enkelte steder. Folk kjører lange turer til små passkontor for å få nye id-dokument.

ØNSKET: Nordmenn på Østlandet kjører kilometer på kilometer i jakt etter små passkontor som ikke har timebestilling. Her er det nye, ordinære passet, som ble klart sist sommer. Foto: Politiet / NTB Scanpix
ØNSKET: Nordmenn på Østlandet kjører kilometer på kilometer i jakt etter små passkontor som ikke har timebestilling. Her er det nye, ordinære passet, som ble klart sist sommer. Foto: Politiet / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trenger du pass? Da bør du være ute i god tid. I hvert fall om du bor på Østlandet, melder NRK radio i morges.

Ved et søk om time for pass på Politihuset på Grønland nå i morges, kommer følgende svar:

«Vi opplever til tider stor pågang/etterspørsel etter time for pass, noe som kan resultere i at det ikke er noe ledig. Nettsiden fungerer optimalt, men det er til tider ingen tilgjengelige timer. Det er viktig at man sjekker ofte, vanligvis blir nye timer lagt ut for samme dag i løpet av formiddagen. Dette er kun hvis vi har ekstra kapasitet. Vi beklager ulempen dette medfører».

Ingen ledige timer

Dagbladet forsøkte å bestille pass-time ved politihuset på Grønland i Oslo, men alt syntes å være fullt de neste 60 dagene. Etter det er det ikke mulig å bestille time.

- Det er nok riktig det du sier, at det er ganske fullt mange steder. Det er sånn at du kan booke tid i 60 dager fram i tid, men det legges nye tider ut fortløpende på politiet.no, sier Eva Sjøholt-Sandvik, visepolitimester i Politidirektoratet, til Dagbladet.

Hun mener at den store pågangen «skyldes en normal-sesong-variasjon».

- Men pågangen er kanskje litt tidligere enn vanlig. Det er mye press i forbindelse med vinterferie og hele veien mot sommeren. Så vi oppfordrer befolkningen til å være tidlig ute, sier Sjøholt-Sandvik.

Verst på Østlandet

Det er spesielt på Østlandet at passkøene er lange. Og snart skal antall passkontor bli nær halvert. Dagens 141 passkontor skal bli til 77.

Sjøholt-Sandvik ber folk sjekke at passene er gyldige i god tid før bestilling av utenlandsreiser.

- En kan bestille pass ett år fram i tid, så det er lurt å bestille pass i god tid før det utløper, sier visepolitimesteren.

Hun oppfordrer folk til å gå inn på politiet.no og sjekke. Der legges nye timer ut fortløpende.

- Det er nok en bedre løsning enn å reise og stå i kø, sier Sjøholt-Sandvik som oppfordrer folk til å kontakte sitt aktuelle politidistrikt om de ikke finner ledige timer på nett.

Drar til Kragerø

Passkontoret i Kragerø skal etter planen blir stengt neste uke. Men siden kontoret ikke har timebestilling på pass, opplever kontoret rekord-oppmøte, melder NRK. Bare i går kom det 54 personer fra andre steder enn Kragerø.

- Disse kom fra Østfold, Grenland, Vestfold og Oslo. Det var 18 stykker som kjørte tur-retur fra disse steene for å få seg pass, sier Øystein Skottmyr ved Kragerø-politiet til NRK.

Det skal være tekniske problemer med nytt utstyr, som har ført til måneder med kø og kaos på Østlandet.

Nye pass neste år

Neste år, i 2020, skal de som skal ha nye pass få et nytt og mer sikkert pass. Dette kan bare utstedes på spesial-pass-kontor, og er årsaken til at antall passkontor nå skal nær halveres.

- Det er for enkelt å skaffe seg et norsk pass på falsk grunnlag. Derfor må vi opp på en sikrere måte å lage norske pass. Vi er godt i gang med å innføre nye pass, men det er en stor prosess med ny teknologi for opptak av biometri, sier Sjøholt-Sandvik og oppfordrer igjen folk om å være ute i god tid.

Hun viser til at pass er det sikreste ID-dokumentet vi har, og at norske pass har høy internasjonal status, i tillegg til å gi visumfrihet til mange land.

- Sikker identitet er helt avgjørende for å forebygge kriminalitet og sikre borgerne en tryggere hverdag. Norske pass kan brukes som virkemiddel til alt fra svindel og trygdemisbruk til organisert kriminalitet og terrorisme, og er ettertraktet i kriminelle miljøer, sier Sjøholt-Sandvik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!