BEKYMRET: Psykolog Thore Langfeldt. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
BEKYMRET: Psykolog Thore Langfeldt. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Lange ventelister for pedofile som ønsker behandling

- Det er tragisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ventelista er nå lang ved Senter for Klinisk Sexologi og Terapi i Oslo, som blant annet behandler straffedømt som har begått overgrep mot barn, melder P4.

Thore Langfeldt, prosjektleder på instituttet og spesialist i klinisk psykologi, er bekymret.

- Man kan risikere å stå ett år i kø før man får begynne med behandligen. Det er tragisk. Dette viser at det er et større behov enn hva vi kan tilby. Jeg har eksempler på at folk som har stått i kø har begått overgrep i køen, sier Langfeldt til P4, som melder at 60 personer var inne til behandling i hele fjor, mens det har vært 40 personer hittil i år.

Det har vært rapportert om ventelister ved senteret flere ganger de siste årene. I 2011 skrev Aftenposten at klinikken hadde 90 pasienter inne til behandling, mens mellom 40 og 50 personer stod på venteliste.

En av årsakene til ventelistene er at behandlingen kan være langvarig. Domstolene har i noen tilfeller også idømt lengre behandlingstid enn klinikken mener er nødvendig. Vanlig behandlingstid er ifølge Langfeldt mellom fire og seks år. Han ber om mer hjelp fra det offentlige. Helse Sør-Øst skriver i en e-post til P4 at de er kjent med kapasitetsproblemene.

- Derfor har vi også prioritert dette høyere og økt ressursbruken de siste årene, skriver de.