Langemyhr ga politiet koden til safen og sa han var på ferie

Advokaten skjønner ikke hvorfor han ble etterlyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire personer ble i dag arrestert i en razzia rettet mot selskapet Harald Langemyhr AS.

Harald Langemyhr selv og de fire pågrepne er siktet for bedrageri på 17,6 millioner kroner fra Oslo kommune.

Ga politiet safekoden

Men hovedpersonen selv er fortsatt ikke pågrepet. Ifølge hans forsvarer, John S. Gulbrandsen, er han på ferie i Europa. Dette opplyste han også til politiet i går, da de gjennomførte en razzia blant annet på selskapets kontor.

- Under razziaen på kontoret fikk ikke politiet opp en safe. De var i ferd med å ta den ut av kontoret og inn i en bil, og en av de ansatte i selskapet ringte da Harald Langemyhr selv for å høre hva de skulle gjøre, sier Gulbrandsen til Dagbladet.no.

- Langemyhr ba da om å få snakke med politibetjenten selv. Han ga da fra seg koden til safen, slik at de kunne få den opp. Han opplyste også at han var på ferie i utlandet, sier forsvareren.

Politiet fikk beskjeden

Politiadvokat Frank Jensen bekrefter at de fikk beskjeden fra Langemyhr. Han mener likevel at det var riktig å etterlyse ham.

ETTERLYST: Harald Langemyhr opplyste i går først politiet om koden til safen på kontoret hans, deretter sa han at han var i utlandet. I dag ble han etterlyst. Foto: Tønsberg Blad
ETTERLYST: Harald Langemyhr opplyste i går først politiet om koden til safen på kontoret hans, deretter sa han at han var i utlandet. I dag ble han etterlyst. Foto: Tønsberg Blad Vis mer

- Vi kjente til at han fortalte dette, men det er ikke det samme som at vi legger det til grunn. Han kan like godt være i Norge, sier Jensen til Dagbladet.no.

Så vidt han vet har ingen i politiet vært i kontakt med Langemyhr etter telefonsamtalen om safekoden torsdag. Langemyhr mener han er uskyldig. Advokat John S. Gulbrandsen opplyser at han vil melde seg for politiet så raskt som praktisk mulig.

- Vi regner med at han vil melde seg ganske raskt, sier politiadvokat Jensen til Dagbladet.no.

Langemyhr selv sier til NRK at han er på ferie i Hellas med familien fram til torsdag, men at han nå trolig kommer tilbake før tiden.

- Jeg har fått referert deler av siktelsen og stiller meg helt uforstående til den. Dette er det verste jeg har opplevd i mitt yrkesliv og kommer nå raskt hjem for å ordne opp, sier han til NRK.

Fire pågrepet, tre fengslet

De fire personene som allerede er pågrepet i saken, ble i dag framstilt for fengsling i Oslo tingrett.

En av dem, en 44 år gammel norsk mann, ble løslatt, da retten ikke kan se at det er grunnlag for mistanke mot ham.

En norsk mann (49), som har arbeidet som prosjektleder i selskapet, ble fengslet, da retten mener det er skjellig grunn til mistanke mot ham.

Langemyhr ga politiet koden til safen og sa han var på ferie

En polsk kvinne (31), som blant annet har arbeidet administrativt i selskapet, ble også fengslet.

- Jeg regner med at hun kan bli sjekket ut av saken i løpet av denne uka. Hun nekter enhver kjennskap til straffbare forhold, opplyser kvinnens advokat, Aase Sigmond.

En polsk mann (30), som blant annet har fungert som byggeleder, ble også fengslet.

- Retten finner at sikta med skjellig grunn kan mistenkes for medvirking til bedrageri og viser til det som har kommet fram i rapporten fra PWC. Sjøl om han har gitt sin versjon av dette, mener retten likevel at det er skjelling grunn til mistanke, heter det i fengslingskjennelsen til den polske mannen.

Siktet for bedrageri og svindel

Byggmester Harald Langemyhr AS er siktet for grov svindel og bedrageri, som er avdekket av Oslo kommunes interne kontroll, og ifølge politiet bekreftet i PricewaterhouseCoopers granskning og OPAKs fagrapporter.

Kommune engasjert PricewaterhouseCoopers og OPAK for gjennomgang og kontroll av arbeid Byggmester Harald Langemyhr AS har utført for Omsorgsbygg Oslo KF. Undersøkelsen avdekker ifølge politiet grov overfakturering.

Politiet mener Byggmester Harald Langemyhr AS har overfakturert Oslo kommune i størrelsesorden 20 millioner kroner.

Langemyhr har tidligere blitt refset av Arbeidstilsynet.

Les også: «Vi ber om at dere ikke krever lønn gjennom arbeidstilsynet eller fagforeningen»

POLITIADVOKAT: Frank Jensen møtte i dag i Oslo tingrett.
- TVILSOMME FORHOLD: Oslo kommunes Omsorgsbygg stengte i mars en av de omstridte byggeplassene der polakker jobbet og levde under uverdige forhold, i Lørenveien i Oslo.