Langer ut: - En ignorant idiot

President Donald Trump går hardt ut mot tidligere FBI-topp.

FIKK SPARKEN: Flere sentrale personer i Pentagon har på under 24 timer fått sparken av Donald Trump, nå slår flere alarm. Video/foto: AP/ US GOV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til onsdag norsk tid gikk president Donald Trump til angrep på Andrew McCabe, som både har vært nestleder og fungerende leder i FBI.

- Andrew McCabe ble avslørt for den han er i Senatet i dag. Han ble fullstendig knust - en ignorant idiot. De flotte folkene i FBI må sikre at han og hans tidligere sjef, James Comey, betaler prisen for hva de har gjort med FBIs rykte.

Trump, som videre skriver at han mener McCabe «bør betale en stor pris» for det han har gjort, retvitret også en da elleve timer gammel Twitter-melding hvor han også langet ut mot McCabe.

ANGKLAGET: Tidligere nestsjef i FBI Andrew McCabe ble gransket for å ha løyet om medvirkning til lekkasje. Saken mot ham ble droppet i februar. Foto: Jim Watson / AFP / NTB
ANGKLAGET: Tidligere nestsjef i FBI Andrew McCabe ble gransket for å ha løyet om medvirkning til lekkasje. Saken mot ham ble droppet i februar. Foto: Jim Watson / AFP / NTB Vis mer

- Republikanere, ikke la Andrew McCabe fortsette å komme unna med total kriminell aktivitet. Det han gjorde bør aldri få skje med landet vårt igjen. Kjemp for rettferdighet!

Trussel mot nasjonal sikkerhet

Andrew McCabe har lenge vært gjenstand for president Donald Trumps vrede. For rundt to år siden ble det innledet en gransking av McCabe. Han ble anklaget for å ha løyet om å ha godkjent at en ansatt lekket interne opplysninger til ei avis.

TIL ANGREP: Donald Trump la selv ut denne videoen på sin Twitter-profil på dagen der spesialetterforsker Robert Muellers Russland-rapport legges fram. Video: Donald Trump / Twitter. Vis mer

USAs påtalemyndighet droppet saken i februar, men republikanerne i Senatet ser ikke ut til å være ferdige med McCabe.

Tirsdag vitnet McCabe for justiskomiteen i Senatet, som ledes av Trump-venn og senator Lindsey Graham. Tema for høringen var Russland-etterforskningen, og McCabe forsvarte beslutningen om å åpne en etterforskning.

- Vi åpnet ikke en sak fordi vi likte en kandidat eller at vi ikke likte den andre … Vi åpnet en sak for å finne ut hvordan russerne muligens undergravet våre valg. Vi åpnet en sak fordi det var vår plikt å gjøre det. Vi gjorde jobben vår, sa McCabe ifølge CBS News.

McCabe bemerket også at Trump sparket Comey i 2017. Comey ledet arbeidet med å etterforske eventuelle forbindelser mellom Trump-kampanjen og Russland.

Russland-etterforskningen

I to år gransket spesialetterforsker Robert Muellers team hvorvidt Russland i 2016 påvirket det amerikanske presidentvalget og hvorvidt det eksisterte et samarbeid mellom russerne og Trumps valgkampteam.

Rapporten ble ferdigstilt i 2019 og konkluderte med at russiske myndigheter sto bak en kampanje for å øke Trumps sjanser til å vinne valget. Men etterforskerne fant ikke bevis for at Trumps medarbeidere samarbeidet med russerne, samtidig som de ikke utelukker at så var tilfelle.

- Vi hadde mange grunner til å tro at presidenten selv muligens ville være en trussel mot nasjonal sikkerhet og at han kanskje hadde deltatt i obstruksjon av rettferdighet, om sparkingen av direktøren og de andre tingene ble gjort for å eliminere eller stoppe vår etterforskning av russisk aktivitet, sa han i løpet av høringen ifølge The Washington Post.

Trump og hans allierte har lenge hevdet at Russland-etterforskningen var politisk motivert og brukt som en mulighet til å spionere på Trump-kampanjen og hans presidentskap.

Steele-rapporten

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt ved et valgtap mot Joe Biden. Vil han nekte å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

FBI gjorde noen alvorlige feil da de ba om avlytting av Trump-kampanjens tidligere rådgiver Carter Page, en sak som lenge har oppildnet kritikere av Russland-etterforskninger.

McCabe sa i sin åpningsuttalelse at han var sjokkert og skuffet over feilene som var gjort i forbindelse med avlyttingen. Republikanerne i komiteen gjentok flere ganger at McCabe skal ha misledet retten med vilje i forbindelse med å få tillatelse til avlyttingen, ifølge CBS News.

Under høringen ble McCabe grillet om den såkalte Steele-rapporten, som var blant materialet som ble brukt til å få gjennom avlyttingen av Page, skriver Washington Post.

En etterretningsrapport publisert i januar i 2017, bare uker før Donald Trump ble innsatt som USAs 45. president, sendte sjokkbølger gjennom amerikansk politikk. I rapporten ble det hevdet at Russland prøvde å bestikke Donald Trump og at de satt på kompromitterende bilder.

RUSSLAND-ETTERFORSKNING: Spesialetterforsker Robert Mueller ledet etterforskningen av forbindelsen mellom Russland og Trump-kampanjen. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB
RUSSLAND-ETTERFORSKNING: Spesialetterforsker Robert Mueller ledet etterforskningen av forbindelsen mellom Russland og Trump-kampanjen. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB Vis mer

Mannen bak den omstridte rapporten var den tidligere MI6-spionen Christopher Steele, og rapporten ble etterhvert omtalt som nettopp Steele-rapporten.

- Aner du hvor mye skade dere har gjort?, spurte senator John Neely Kennedy, som mener FBIs kredibilitet har blitt skadet av McCabe og andres handlinger.

McCabe svarte at han aldri hadde handlet for å undergrave byrået.

- Jeg anger dypt på hvor politisert FBI har blitt i lys av retorikken og de nådeløse angrepene de siste fire åra, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer