Donald Trump:

Langer ut: - Massiv trussel

Donald Trump og valgkamporganisasjonen hans anklages for å ha lurt egne tilhengere i innspurten av valgkampen. I en lang uttalelse, benekter Trump anklagene på det sterkeste.

AVVISER ANKLAGER: Flere personer som valgte å donere penger til Trump-kampanjen, fikk ikke med seg at de sa ja til gjentagende donasjoner. Donald Trump avviser alle anklager. Foto: Alew Wong / AFP / NTB Scanpix

AVVISER ANKLAGER: Flere personer som valgte å donere penger til Trump-kampanjen, fikk ikke med seg at de sa ja til gjentagende donasjoner. Donald Trump avviser alle anklager. Foto: Alew Wong / AFP / NTB Scanpix

Vis mer
Publisert

En omfattende gjennomgang i New York Times viste søndag at Donald Trumps valgkamp brukte forhåndsmarkerte felter og utydelig design i e-poster til sine tilhengere for å samle inn penger.

Flere av dem som valgte å donere penger til kampanjen, fikk derfor ikke med seg at de sa ja til gjentakende donasjoner. På den måten skal Trump ha lurt til seg millioner av dollar ut fra uvitende tilhengere.

Flere av Trump-tilhengerne skal ha krevd å få penger tilbake, og i løpet av 2020 måtte kampanjen derfor refundere 122 millioner dollar, tilsvarende om lag 1 milliard norske kroner, til folk som donerte penger over nettet, ifølge avisas gjennomgang.

Til sammenlikning refunderte Biden-kampanjen 21 millioner dollar, tilsvarende rundt 179 millioner kroner.

BRYLLUP: Lørdag 27. mars kapret tidligere president Donald Trump nok en gang en plass i søkelyset, men på en litt annerledes måte denne gangen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, AP, TMZ Vis mer

- Massiv trussel

I en ny uttalelse mandag kveld norsk tid avviser Trump imidlertid alle anklager, og kaller The New York Times' artikkel for «misvisende» og «ensidig». Han hevder at alle donasjoner ble mottatt på lovlig vis.

- Støtten vår i 2020 var så stor at det har blitt en massiv trussel for Det demokratiske parti, noe som forklarer hvorfor The New York Times skyndte seg for å forsvare deres radikale venstreallierte, heter det i en uttalelse fra Trump-leiren.

- Faktisk var mange så entusiastiske at de ga donasjoner igjen og igjen, og ved enkelte tilfeller der de ga for mye, returnerte vi donasjonene.

Trump hevder at avisa «skjulte» slike detaljer. Han gjentar også at han tapte presidentvalget på grunn av omfattende valgfusk. Dette til tross for at han ikke har lagt fram noen dokumentasjon på dette. Tvert imot er den feilaktige påstanden blitt blankt avvist i domstol etter domstol.

Titalls millioner

Da presidentvalget nærmet seg, skal Trump-kampanjen ha gjort ansvarserklæringen enda mindre synlig. Trump tapte imidlertid valget med over sju millioner stemmer. Valgmannskollegiet tapte han med 232 stemmer mot Bidens 306.

Men også etter valgnederlaget fortsatte valgkamporganisasjonen å samle inn de ukentlige pengesummene fra folk som hadde latt de forhåndsmarkerte feltene bli stående.

Helt fram til 14. desember samlet dermed Trump inn flere titalls millioner dollar til den politiske aksjonskomiteen, Save America.

Refunderte penger

Til sammen refunderte Trump 10,7 prosent av pengene han fikk inn via WinRed, mens Biden refunderte 2,2 prosent av pengene han fikk inn via demokratenes tilsvarende organisasjon, ActBlue, ifølge offentlige dokumenter.

Trump-talsmann Jason Miller sier at interne registre viser at det formelt er registrert kredittkorttvister ved 0,87 prosent av transaksjonene på WinRed.

- Det faktum at vi har en disputtrate på under 1 prosent av det totale antall donasjoner, selv om vi har samlet inn mer grasrotpenger enn noen annen kampanje i historien, er bemerkelsesverdig, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer