Langer ut: - Det må stoppe

Demokratenes Alexandria Ocasio-Cortez går til frontalangrep på republikanske Ted Cruz etter gårsdagens skoleskyting i Texas.

VIL STRAMME INN: Demokrat Alexandria Ocasio-Cortez krever strengere våpenlover i USA. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
VIL STRAMME INN: Demokrat Alexandria Ocasio-Cortez krever strengere våpenlover i USA. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble 19 barn og to voksne drept da en mann gikk til angrep på en barneskolen Robb Elementary i Uvalde, Texas.

Gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet. Han er identifisert som 18 år gamle Salvador Ramos. Han er selv oppvokst i byen.

Skoleskytingen er den siste i en lang rekke masseskytinger i USA. Det får flere politikere til å ta til orde for strengere våpenregler.

- Man kan ikke være «pro-life» samtidig som man støtter lover som lar barn bli skutt på skolene sine, eldre på matbutikken, religiøse i sine gudshus, overlevende av sine misbrukere eller hvem som helst på et folksomt område, skriver den demokratiske topp-politikeren Alexandria Ocasio-Cortez på Twitter.

- Det er en avgudsdyrkelse av vold. Det må stoppe, skriver hun videre.

- Ber for ofrene

Den republikanske senatoren Ted Cruz, som også er fra Texas, skrev på Twitter rett etter angrepet at de han og kona Heidi ber for de døde.

- Heidi og jeg er løfter inderlig barna og familien rammet av den grufulle skytingen i Uvalde i våre bønner. Vi er i tett kontakt med lokale ledere, men de nøyaktige detaljene kommer fortsatt. Takk til våre heroiske politi- og ambulansepersonell for å handle så raskt, skrev Cruz på Twitter.

TEXAS: USAs president Joe Biden med en tydelig oppfordring etter skoleskytingen i Texas. Video: Reuters. Vis mer

Det får Ocasio-Cortez til å reagere kraftig.

I et svar til Cruz krever hun at han gjør mer enn å be.

- Skal ikke du være hovedtaler for NRA om tre dager? Til og med i Houston? Du kan gjøre mer enn å be. Tro uten gjerninger er død, skriver hun.

NRA er en lobbyorganisasjon som jobber for retten til å bære våpen. De skal ha årsmøte i Houston i helga, rundt 50 mil øst for skolen hvor gårsdagens skyteepisode skjedde.

I tillegg til Cruz skal blant annet ekspresident Donald Trump tale på årsmøtet.

Vil bevæpne lærere

Blant dem som skisserer en annen løsning på problemet med våpenrelatert vold er den svært konservative republikanske politikeren og statsadvokaten i Texas, Ken Paxton.

Samme dag som skytingen skjedde i Uvalde, vant han det republikanske primærvalget i Texas.

Nå foreslår han å bevæpne lærere og andre skoleansatte.

- Jeg vil mye heller ha lovlydige innbyggere som er bevæpnede og trente for å svare på et slikt angrep. For det er ikke siste gangen det kommer til å skje, sa Paxton i en nyhetssending på Newsmax, ifølge lokalavisa Texas Tribune.

Hans demokratiske senator-kollega Roland Guttierez er ikke enig.

SKYTING: Ordfører bekrefter at minst 15 personer er drept etter en skoleskyting ved en barneskole i Texas i USA tirsdag kveld norsk tid. Vis mer

- Jobben vår er å lage lover som holder mennesker trygge. Her har vi gjort det helt motsatte, sier han til samme avis.

- Tviholder på egen makt

Det er ikke bare blant politikere hendelsen har vekket reaksjoner.

PÅGREPET: Myndighetene meldte tirsdag ettermiddag 24. mai at det pågikk skyting på barneskolen Robb Elementary School. Store politistyrker rykket ut til stedet, og etter en stund ble det opplyst at den antatte gjerningspersonen var pågrepet. Vis mer

Steve Kerr, baskettrener for NBA-laget Golden State Warriors, har de siste åra flagget en rekke politiske standpunkt. Han har blant annet langet ut mot Trump, støttet Black Lives Matter-bevegelsen og krevd strengere våpenlover.

I store deler av USA kan man kjøpe halvautomatiske angrepsvåpen uten at noen gjør en bakgrunnssjekk.

- De siste ti dagene har vi hatt eldre svarte mennesker drept på et supermarked, asiatiske kirkegåere i California, og nå barn som blir drept på skolen. Når skal vi gjøre noe? Jeg er så lei av å gi mine kondolanser til knuste familier, jeg kan ikke være stille. Det er nok. Det er 50 senatorer som nekter å stemme for bakgrunnssjekk. Det er fordi de vil beholde makta, sier Kerr på en pressekonferanse.

PATETISK: Basketballtrener for Golden State Warriors Steve Kerr sa tydelig ifra om hva han mente om skoleskytingen i Texas under en pressekonferanse natt til onsdag norsk tid. Video: Instagram/Warriors Vis mer

Han langer blant annet ut mot den republikanske mindretallslederen i senatet, Mitch McConnell.

- Jeg spør Mitch McConnell og alle dere som nekter å gjøre noe med dette: Kommer dere til å sette deres eget behov for makt foran livet til barna våre? For det ser sånn ut. Jeg er lei og har fått nok. Vi kan ikke bare sitte her og ikke gjøre noe, sier han og legger til:

- 90 prosent av oss ønsker bakgrunnssjekk. Vi blir holdt som gissel av 50 senatorer. De vil ikke stemme mot det fordi de tviholder på egen makt. Det er patetisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer