Emilie Enger Mehl hudflettes:

Langer ut: - Holder ikke mål

Justisminister Emilie Enger Mehl blir sterkt kritisert for en vurdering hun gjorde fredag formiddag. Mehl sier til Dagbladet at hun ble lei seg da hun leste kritikken.

KRITISERES ETTER DETTE: Justisminister Emilie Enger Mehl var med utrykningspolitiet på fartskontroll ved Holmestrand fredag. Nesten samtidig ble det avholdt et dialogmøte mellom LHBT+-organisasjoner og regjeringen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
KRITISERES ETTER DETTE: Justisminister Emilie Enger Mehl var med utrykningspolitiet på fartskontroll ved Holmestrand fredag. Nesten samtidig ble det avholdt et dialogmøte mellom LHBT+-organisasjoner og regjeringen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag formiddag møtte regjeringen flere LHBT+-organisasjoner til et dialogmøte etter lørdagens masseskyting i Oslo. På møtet, som ble avholdt i regjeringen sitt representasjonsanlegg, var flere ministere til stede.

Både kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp), helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran var selv til stede på møtet.

Men en som imidlertid ikke var til stede, var justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). Hun hadde istedenfor tatt turen til Vestfold for å overvære en trafikkontroll i regi av UP.

Natt til lørdag 25. juni ble Kåre Hesvik og Jon Isachsen drept, etter skytingen mot utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo. 21 personer ble skadd i angrepet, og flere av disse havnet på sykehus med skuddskader.

REAGERER KRAFTIG: Eivind Rindal her fotograft sammen med daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre i forbindelse med en minnesmarkering etter 22. juli. Rindal var selv overlevende etter angrept og vitnet mot Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge / NTB
REAGERER KRAFTIG: Eivind Rindal her fotograft sammen med daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre i forbindelse med en minnesmarkering etter 22. juli. Rindal var selv overlevende etter angrept og vitnet mot Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Fly forbannet

Det får medlem av aktivistgruppa «Skeivt opprør» og leder for Trondheim Pride, Eivind Rindal, til å reagere kraftig.

- Jeg er fly forbannet. Jeg mener justisministeren har sviktet på et grunnleggende plan. Jeg mener dette er en sak som både Statsministeren og partilederen hennes bør ta tak i. Dette bør få konsekvenser for Emilie Enger Mehl, sier Rindal til Dagbladet.

- Hva får deg til å reagere så sterkt?

- Hun hadde i dag en mulighet til å lytte, men hun valgte i stedet å være ute og kontrollere trafikken i Vestfold. Det er en prioritering som vitner om en dømmekraft som ikke holder mål.

Justisministeren har blitt forelagt kritikken fra Rindal. Les Mehls tilsvar lenger ned i saken.

Rindal deltok selv på møtet, og sier han stusset over at en statssekretær fra Justisdepartementet var til stede og ikke Mehl selv.

Men det var først etter møtet, da han leste i Dagbladet om Mehls besøk til Vestfold, at han skjønte hva som hadde skjedd.

- Det er en prioritering som vitner om en dømmekraft som ikke holder mål, mener han.

Rindal understreker at han er glad for at justisministeren følger opp en så viktig sak som trafikksikkerhet, men stusser over at hun gjør det samme dag som regjeringen har kalt inn til et dialogmøte.

- Det er ikke hver dag du har muligheten til å lytte til konstruktiv kritikk og tilbakemeldinger fra et samlet utvalg av skeive organisasjoner, aktivistnettverk og foreninger.

BESØKTE LONDON PUB: Justisminister Emilie Enger Mehl besøkte baren Per på hjørnet søndag kveld. Her med pubeier Tadezin «Tasko» Fetisi,. Foto: Andreas Fadum / Dagbladet
BESØKTE LONDON PUB: Justisminister Emilie Enger Mehl besøkte baren Per på hjørnet søndag kveld. Her med pubeier Tadezin «Tasko» Fetisi,. Foto: Andreas Fadum / Dagbladet Vis mer

Mehl: - Ble lei meg

Justisminister Emilie Enger Mehl har blitt forelagt kritikken fra Rindal. I en e-post til Dagbladet, skriver hun:

- Da jeg leste denne kritikken ble jeg lei meg, fordi jeg virkelig bryr meg om det skeive miljøet og alle som føler på uro etter det som skjedde i Oslo natt til lørdag.

Mehl fortsetter:

- Den siste uka har jeg vært opptatt av å stille opp og svare på spørsmål som folk måtte ha, slik at alle skal få svar på de tingene man lurer på og for at alle skal føle seg trygge, skriver hun.

- VIKTIG: Harlem Alexander, kjent som kjæresten til Jan Thomas, valgte å stille opp på Rådhusplassen, til tross for politiets anbefaling om å droppe den planlagte markeringen mandag 27. juni. Reporter: Vilde Sofie Einan. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen Vis mer

Hun legger til at hun i ettertid ser at hun gjerne skulle deltatt på møtet.

- Det var folk fra Justisdepartementet til stede i møtet. Når jeg i ettertid ser hva slags møte dette ble, og de tankene Rindal gjør seg, så skulle jeg selvfølgelig gjerne ha vært der selv.

Mehl forklarer årsaken til at hun dro til Vestfold for å overvære en trafikkontroll:

- Bakgrunnen for møtet mitt med Utrykningspolitiet er at 63 personer er drept i trafikkulykker hittil i år. Det er dobbelt så mange som på samme tidspunkt i 2021. Sommeren er høysesong for dødsfall i trafikken, og svært mange skal nå ut på veien. Det var derfor viktig for meg å bidra til å nå ut med informasjon om at folk må kjøre forsiktig, rusfritt og legge vekk mobilen for å forebygge at vi mister enda flere liv, skriver Mehl.

Står sammen mot truslene

Mandag skulle Oslo Pride holde en solidaritetsmarkering på Rådhusplassen i Oslo. På anbefaling fra politiet ble markeringen besluttet avlyst. Likevel var det tusener som tok turen til Rådhusplassen for å vise sin støtte i kampen om kjærligheten.

Rindal reagerte sterkt da markeringen ble avlyst.

- Det føltes som om å få en knyttneve i trynet av arroganse. Landet er i krise, skeive organisasjoner er i krise, politiet vil jeg påstå er i krise, all den tid de ikke klarer å beskytte Pride-parader rundt om i landet, sier Rindal.

Mehl sier det er vondt at vi nå står i en situasjon hvor man er nødt til å avlyse arrangementer som følge av trusselnivået i Norge.

- Det har vært mange sterke inntrykk i den uka som har gått. PST har kommet med svært alvorlige trusselvurderinger, som politiet følger opp med råd og tiltak. Onsdag vurderte PST at vi har en høy terrortrussel. Dette innebærer at en eller flere personer har evne og vilje til å gjennomføre et terrorangrep i Norge, skriver Mehl, og legger til:

- Det er vondt at vi er i en situasjon hvor dette går utover frie mennesker i samfunnet vårt, og mitt mål er at vi skal stå sammen mot disse truslene slik at alle skal føle seg trygge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer