FRUSTRERT: Sverige utensriksminister Ann Linde langer ut mot danske turisters oppførsel i Sverige. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / NTB scanpix.
FRUSTRERT: Sverige utensriksminister Ann Linde langer ut mot danske turisters oppførsel i Sverige. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / NTB scanpix. Vis mer

Langer ut mot danske turister

Sveriges utenriksminister Ann Linde, er frustrert over hvordan danske turister oppfører seg i Sverige.

Publisert

Sveriges utenriksminister Ann Linde, langer ut mot danske turister for deres oppførsel på restauranter i Sverige.

- Hvis de skal komme hit krever det at de følger reglene. Vi får mange mail om at det kommer folk fra Danmark, og at de ikke respekterer avstandsreglene og flytter bord sammen på restauranter og alt mulig, sier Linde i et intervju med Dagens Nyheter.

Svenskene har for tiden ikke lov til å besøke Danmark. Danskene er på sin side velkomne i Sverige, så lenge de følger svenskenes retningslinjer. Den muligheten benytter mange dansker seg av, ifølge utenriksministeren.

- Vi betrakter det ikke som farlig at det kommer folk fra andre land med tanke på smittespredningen. Ikke så lenge de overholder smittevernreglene, fortsetter Sveriges utenriksminister overfor avisa.

Hun understreker at danske turister likevel fortsatt er velkomne i Sverige.

- Stor frustrasjon

Seinest søndag uttalt Linde at hun er bekymret for at det nordiske samarbeidet påvirkes negativt av coronakrisa. Hun var også frustrert for at Sverige blir holdt utenfor.

SLIK ER REGLENE: Nå kan du reise til Danmark. Men dette må du huske på. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

- Den usikkerheten, og at det nesten har blitt en landskamp-stemning om dette viruset. Jeg kan være urolig for hvor lenge vi kommer til å ha det sånn her, sa Linde til Dagens Nyheter.

Helseminister Bent Høie svarte søndag til Dagbladet at alle land blir behandlet likt.

- Vårt mål er å åpne mest mulig i Norden, og derfor har vi laget faglige og objektive kriterier som vurderer smittesituasjonen i hver enkelt region i Norden. Vi behandler alle land likt med utgangspunkt i kriteriene og det er smittesituasjonen som må være det overordnede, sa Høie.

Han sa regjeringen vil jobbe videre med de andre nordiske landene om mest mulig felles kriterier.

- Denne måten å åpne grensene på vil også redusere sannsynligheten for at det blir behov for å stenge grensene igjen hvis smittesituasjonen endrer seg i ulike regioner. Vi håper vi kan åpne så snart det er mulig.

Den norske regjeringen har opplyst at de hver 14. dag i tida framover vil foreta en ny vurdering av hvilke områder som er åpne for nordmenn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer