«SKYLDIG ELLER IKKE SKYLDIG?»: Guvernør Chris Christie snakket til det republikanske landsmøtet natt til onsdag. Der listet han opp en rekke anklager mot Hillary, før han sendte ballen videre til publikum. Video: CNN Vis mer

Langer ut mot Hillary én etter én: «Skyldig eller ikke skyldig?»

Republikanernes landsmøte har så langt handlet mer om Hillary enn om Trump, mener flere. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
SØNNEN I TÅRER: - Det var et av de mest surrealistiske øyeblikkene i livet mitt, sier en tårevåt Donald J. Trump Jr. etter å ha lest opp stemmene som formelt gjorde faren til Republikanernes presidentkandidat. Video: CNN Vis mer

(Dagbladet): Denne uka er det duket for Republikanernes landsmøte i Cleveland i Ohio.

Når dag nummer to nærmer seg slutten, mener flere å se en tendens i taleinnholdet: Det snakkes mer om Hillary Clinton enn om Republikanernes egen presidentkandidat.

«Hvis Republikanerne ikke kan enes om hva et presidentskap under Trump vil bli som, kan de enes om at et under Clinton vil bli forferdelig», skriver Washington Post.

- Hillary har skylda for Boko Harams kidnappinger

Blant dagens taleholdere, var blant annet New Jersey-guvernør Chris Christie.

- Hun var USAs sjefsdiplomat, så la oss se på volden og farene rundt om i verden i dag. Alle verdens regioner har blitt smittet av hennes manglende dømmekraft. Men jeg skal være spesifikk slik at dere kan basere deres oppfatning på fakta.

Han la videre fram en rekke ulike hendelser. Etter hver anklage spurte han publikum: «Skyldig eller ikke skyldig?». «Skyldig», svarte de gang etter gang.

Christie snakket blant annet om at Clinton ikke ville føre Boko Haram opp på myndighetenes liste over terrororganisasjoner som skal overvåkes.

- Hva skjedde som følge av denne uforsvarlige handlingen som ble utført av kandidaten som er selverklært forkjemper for kvinner rundt om i verden? Disse terroristene kidnappet hundrevis av uskyldige jenter for to år siden. Disse skolejentene er fortsatt savnet den dag i dag, sa Chris Christie fra talerstolen.

Videre langet han ut mot Hillary Clinton og president Barack Obamas respons til kidnappingene.

- Hva var løsningen fra Obama/Clinton-teamet? En hashtag-kampanje, sa han og siktet til #BringBackOurGirls-kampanjen som begynte å gå i 2014, skriver Huffinton Post.

Nyhetsmagasinet TIME skriver også om Hillary-tendensen: «Ropene som fikk det republikanske landsmøtet i gang tirsdag natt hadde ingenting å gjøre med den nylig valgte nominerte Donald Trump. «Lås henne inne», skrek delegatene. «Skyldig», skrek de. Fokuset deres var på Hillary Clinton».


«Hvis du tror han kan lære noen om etikk, har vi en bro å selge deg»

Hillary Clinton var ikke sen om å slå tilbake mot Chris Christie.

I en Twitter-melding like etter innlegget skriver hun: «Hvis du tror Chris Christie kan lære noen om etikk, har vi en bro å selge deg».

Hun sikter til broskandalen i 2014, som oppstod da guvernøren stengte flere bilfelt på George Washington Bridge, som strekker seg fra New Jersey til Manhattan. Brua er kjent for å være et sted hvor folk kaster seg i døden.

Stenginga førte til en voldsom trafikkork. Ambulanser kom ikke fram og mange ble hardt rammet.


Plagiatanklagene: Skyldte på Hillary

Trump-kampanjen var også tidlig ute og la skylda på Hillary Clinton da ryktene om plagiat begynte å svirre etter at Melania Trump holdt sin tale under landsmøtet natt til tirsdag.

Flere reagerte på at Melanias tale inneholdt flere av de samme momentene som talen Michelle Obama holdt under demokratenes landsmøte i 2008.


- Vi har merket oss at Clinton-kampanjen var først ute med det og sa at det var noe upassende med talen Melania Trump holdt. Det er enda et eksempel på at når Hillary Clinton trues av en kvinne, er det første hun gjør å prøve å ødelegge denne personen, sa valgkampsjefen til Trump.


- Hillary har skylda for min sønns død

Natt til tirsdag la også Patricia Smith, mor til en offiser i det amerikanske utenriksdepartementet som døde under et terrorangrep i Libya i 2012, skylda på Hillary.

- Jeg gir Hillary Clinton skylda for min sønns død. I en e-post til datteren sin, ikke lenge etter angrepet, la Hillary Clinton skylda på terrorisme. Men da jeg så Hillary Clinton i min sønns begravelse, bare dager senere, så hun meg rett i øynene og fortalte meg at det var en video som hadde skylda. Siden den gang har jeg gjentatte ganger bedt Hillary Clinton forklare meg den egentlige grunnen til at sønnen min er død. Jeg venter fortsatt, sa Smith fra talerstolen.

Clinton var utenriksminister på tidspunktet og har måttet tåle mye kritikk for sin håndtering av angrepet.

TRUMP AVBRØT: Donald Trump avbrøt Fox News' TV-sending fra det republikanske landsmøtet under appellen til Patricia Smith, som mistet sønnen i et terrorangrep i Libya. Se hele talen her. Video: CNN Vis mer

Flere i salen tok til tårene under Smiths innlegg, men seere som fulgte landsmøtet hos Fox News fikk det ikke med seg. Under den første dagens mest følelsesladde innlegg, ringte Trump selv inn til TV-kanalen for å gjøre et telefonintervju. De avbrøt dermed sendinga fra presidentkandidatens eget landsmøte.

Trump: - Jeg er så stolt

Trump ble formelt stemt fram som Republikanernes presidentkandidat i natt klokka 01.12 norsk tid.

- Vi hadde det så bra i går kveld. Det var utrolig, og i kveld har også vært fantastisk. Å se barna mine gi meg flertallet er et øyeblikk jeg aldri vil glemme, sa Trump via videolink fra hjemmet sitt i New York til landsmøtet.

SNAKKET FRA STORSKJERM: Donald J. Trump ble formelt Republikanernes presidentkandidat natt til onsdag. Takketalen holdt han ikke fra scenen, men over storskjerm. Video: CNN Vis mer

Først onsdag vil Trump være på landsmøtet sammen med sin visepresidentkandidat Mike Pence.

- For litt over år siden annonserte jeg mitt kandidatur. I dag er vi mot slutten, og vi har oppnådd historiske resultater. Jeg er så stolt over å være deres kandidat. Jeg gleder meg til å dele mine tanker for hvordan vi kan skape et bedre USA med dere, sier han.