Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Langer ut mot Høyre-kvinnenes skattelette

Audun Lysbakken (SV) og Julie Brodtkorb Voldberg (H) ryker i tottene på hverandre.

VIL HA INNRØMMELSE: SVs likestillingsminister Audun Lysbakken mener Høyrekvinnene, ledet av Julie Brodtkorp Voldberg nå må innrømme at de har tatt feil i debatten om pappapermisjon. Men Voldberg står på sitt. Foto: Dagbladet
VIL HA INNRØMMELSE: SVs likestillingsminister Audun Lysbakken mener Høyrekvinnene, ledet av Julie Brodtkorp Voldberg nå må innrømme at de har tatt feil i debatten om pappapermisjon. Men Voldberg står på sitt. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres Kvinneforum vil ha «en likestillingsbonus - et skattefradrag til den av foreldrene med lavest inntekt når denne går tilbake i jobb». Forutsetningen for skatteletten er at foreldrene «deler foreldrepermisjonstiden likt mellom seg».

- Vi vil gi et positivt insentiv til at man skal dele permisjonstida likt mellom mor og far, sier leder av Høyres kvinneforum, Julie Brodtkorp Voldberg til Dagbladet.

- Det er dette man i Sverige kaller en likestillingsbonus, legger hun til.

- Må innrømme feil
Likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) vet ikke helt om han skal le eller gråte når han leser forslaget fra Høyrekvinnene og Voldberg.

- I tillegg kommer de med forslag om skattelette, noe som tydeligvis er Høyres svar på alt. De vil ikke ha fedrekvoten, som har ført til en enorm økning av fedres sitt uttak av permisjon. I stedet vil de ha noen tusenlapper i skattelette og tror det skal ha samme effekten.

Lysbakken mener Høyrekvinnene nå må innrømme at de tok feil.

- Jeg tar dette forslaget som en innrømmelse om at de har tatt feil i debatten om pappapermisjon. Julie og de andre Høyrekvinnene har sagt til at meg at det ikke er nødvendig for oss politikere å komme med tiltak for å fordele permisjonen likere. Det skal vi ikke blande oss borti. Nå kommer de med et forslag selv, som forutsetter at foreldrene skal dele permisjonstiden likt, sier han.

Likestillingsbonus
Voldberg går ikke med på at forslaget er en snuoperasjon fra Høyrekvinnene og en innrømmelse om at det må tiltak til for å få fedrene til å ta en større del av foreldrepermisjonen.

- Nei, da vil ikke mine politiske motstandere høre etter på hva jeg sier. Med pappakvoten mister man jo rettighetene om far ikke tar ut permisjon. Med vårt forslag vil familier i en sårbar situasjon få velge som man vil.

- Men de som ikke velger å dele permisjonstida likt, vil ikke få denne skattelette. Så hva består valgfriheten i?

- Det gir et signal om at vi ønsker at mor og far skal være likestilt hjemme, slik at de kan ta valg på egne vegne. Dette tiltaket vil gi familiene mer valgfrihet når både mor og far deler likt, legger hun til.

- Mislykket i Sverige
Lysbakken viser til at denne skatteletten eller likestillingsbonusen allerede er prøvd ut i Sverige av Moderaterna.

- En familie får et skattefradrag på maksimalt 13.500 kroner. Det er ingenting som tyder på at den har økt fedrenes uttak av permisjon. Dette har blitt sterkt kritisert. Derfor har den svenske regjeringen bestemt seg for putte pengene fra denne skatteletten inn i foreldrepermisjonsordningen i stedet, sier han og legger til:

- Dette er allerede prøvd og oppsummert som mislykket. Det er ikke min konklusjon, det er den svenske høyreregjeringens selv i Sverige som har trukket den.

LANGER UT: SVs barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
LANGER UT: SVs barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media