Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Langer ut mot Jonas og Ap

En ny flertallsregjering vil være mer ydmyke overfor Stortinget enn den rødgrønne regjeringen var, lover Erna Solberg søndag. Så går hun til frontalangrep på Arbeiderpartiet.

LANGER UT: Statsminister Erna Solberg langer ut mot Arbeiderpartiet i talen til Høyres sentralstyre søndag ettermiddag Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LANGER UT: Statsminister Erna Solberg langer ut mot Arbeiderpartiet i talen til Høyres sentralstyre søndag ettermiddag Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen etter at tusenvis av mennesker demonstrerte til støtte for abortloven, nevnte ikke statsminister Erna Solberg (H) abort med ett ord i sin tale til Høyres sentralstyre søndag.

I stedet rettet hun pekefingeren mot Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre.

- Arbeiderpartiet har utviklet en ny måte å tenke politikk på de siste åra. Den er i stor grad situasjonsbetinget og styrt av muligheten til å komme på i mediene med kritikk, sa hun til sentralstyret.

Til sammenlikning mener hun at Høyres mål i opposisjon var å skape politiske alternativer i stedet for slagord.

- Vi lever egentlig ganske godt med kritikk som ikke står seg i møte med virkeligheten, sa Solberg om Arbeiderpartiet.

Ap-nestleder Hadia Tajik mener Høyre snakker mer om Arbeiderpartiet enn om egen politikk for tida.

- Vi får ta det som en kompliment. Men jeg tror at norske kvinner og menn er mest opptatte av å høre hva Høyres politikk er, ikke minst på abort, sier Tajik til Dagbladet.

- Mangler perspektiv

Det er spesielt Aps alternative statsbudsjett, der partiet øker skattene og de offentlige utgiftene, Solberg går i rette med.

- Jeg mener at de ikke har tatt den langsiktige virkeligheten inn over seg. De snakker ikke om det faktum at oljeaktiviteten kommer til å gå ned, og at det vil komme en omstilling. De argumenterer for at investeringer i offentlig sektor er det som skal stimulere private bedrifter i Norge, men det er det ikke. Man må skape gode rammebetingelser, sier Solberg til Dagbladet etter talen.

Tajik på sin side, synes det er fint at Høyre vil ha mer langsiktig politikk.

- Ap har flere ganger foreslått et bredt, tverrpolitisk klimaforlik av hensyn til neste generasjon. Det har Høyre avvist til nå. Skal vi tolke dette dit hen at de nå er klare for å snakke om dette?, kontrer hun.

Vil unngå den rødgrønne fella

Ap får ikke bare gjennomgå som opposisjonsparti. Også den rødgrønne regjeringens holdning til Stortinget blir trukket fram i Solbergs tale søndag.

- Når vi satt i opposisjon, så var vi kritiske til hvordan flertallsregjeringen håndterte Stortinget. De var lite åpne for å se feil eller gjøre endringer, sier Solberg.

På den tiden fungerte Stortinget som et ekspedisjonskontor for regjeringens underutvalg, mener Solberg.

Hun lover at dersom regjeringspartiene og KrF kommer i havn med forhandlingene, vil en ny flertallsregjering være mer ydmyke i møte med Stortinget.

- Det er viktig at vi både har en åpen holdning til andre partiers innspill. Kanskje bør vi ikke legge så mye prestisje inn hvis vi ser at der er saker som har negative sider ved seg.

- Vil du da la være å bruke flertallet, selv hvis regjeringspartiene er enige?

- Det hender at det går an å strekke ut ei hånd og se om man kan skape bredere enighet om ting ved å være samsnakket. Først og fremst handler det om at vedtak kan bli bedre. Jeg har sett at flertallsregjeringers arbeidsuhell kan bli politikk med store konsekvenser, fordi man har lagt prestisje i det.

Tajik mener det er påfallende at Solberg framhever viktigheten av debatt i Stortinget, samtidig som hun avfeier kritikk fra det største opposisjonspartiet.

- Er det slik at hun ikke vil ha politisk debatt likevel, men heller forsøke å stemple Arbeiderpartiet?, avslutter hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!